fallback

Богатите индийци - спасението за пазара на имоти на Острова

Индийци може да инвестират между 10 млрд. и 15 млрд. паунда в около 30 хил. британски имота в рамките на следващите 10 години

16:48 | 29.08.08 г.

Ситуацията на жилищния пазар във Великобритания никак не е розова, но може би идва спасение – за тези, които могат да изчакат десетина години, пише Wall Street Jourmal.

Бързото увеличаване на броя богати индийци ще окаже „потенциално огромно“ влияние върху пазара на жилища на Острова, смятат от консултантската компания Jones Lang LaSalle.

Предвид общата, макар и често напрегната, история на икономически и политически връзки, голям брой заможни индийци вече имат интерес към Великобритания. Например стоманеният магнат Лакшми Митал, който активно купува имоти в най-престижните лондонски квартали.

През 2007 г. 123 хил. индийци са попаднали в графата „богати“, което е ръст от 23% спрямо предходната година.

До 2017 г. този брой ще се увеличи до 400 хил. богаташи, като общата стойност на средствата им ще е 1,7 трлн. долара, прогнозират от компанията.

Приемайки, че относително малък дял от това богатство ще се излее на пазара на жилища във Великобритания, анализаторите изчисляват, че индийците могат да инвестират между 10 млрд. и 15 млрд. паунда (от 18 млрд. до 28 млрд. долара) в около 30 хил. британски имота в рамките на следващите 10 години.

Друга голяма група купувачи на Острова са руснаците, и то предимно в луксозния сегмент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:13 | 12.09.22 г.
fallback