fallback

Руската Магнит отваря по един супермаркет в страната на всеки 27 часа

Пазарът в страната е далеч от насищане, смята създателят на втората по големина верига супермаркети в Русия

15:15 | 29.08.08 г.

Втората по големина верига супермаркети в Русия - ОАО „Магнит“, отваря по един магазин в страната на всеки 27 часа, за да отговори на търсенето, и може да реализира рекордни продажби на стойност 5,5 млрд. долара тази година, казва нейният създател Сергей Галицки, цитиран от Bloomberg. 

Магнит притежава предимно магазини за пазаруване на по-ниски цени.

Компанията планира да отвори 320 нови обекта тази година, което е част от двугодишна експанзия на стойност 1,5 млрд. долара, обяснява Галицки.

Веригата възнамерява също да отвори 13 хипермаркета, за да конкурира немската Metro, френската Groupe Auchan и базираната в Санкт Петербург Лента.

„Можем да продължим да откриваме магазини в 500 до 600 града, защото пазарът е далеч от насищане“, твърди 41-годишният милиардер, който е също и изпълнителен директор на компанията. По думите му продажбите вероятно ще нараснат с около 50% през 2008 г. и компанията може да изплати първия си дивидент през 2010 г. или 2011 г.

Галицки открива първия си магазин през 1998 г. Десет години по-късно има над 2300 обекта и състояние от 2,2 млрд. долара по данни на Форбс.

Магнит се развива в нишата на малките градове, където няма конкуренция, обясняват анализатори от Москва.

Галицки обяснява, че засега не се притеснява да не загуби пазарен дял заради чуждестранните конкуренти заради „административни бариери“ в Русия. „Русия има своите специфики, като например регистрацията на парцелите, което затруднява чуждестранните компании при навлизането им в малките градове, казва той.

Сред търговските вериги, които обявиха планове за експанзия в Русия, са Wal-Mart и Carrefour. Средната месечна заплата в страната се удвои за последните три години до 17 500 рубли (712 долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
fallback