fallback

Облаците над пазара на имоти в Германия се сгъстяват

Пазарът в Чехия обаче остава стабилен и постига по-добри резултати от средните за ЕС

11:37 | 28.08.08 г.

Настроенията на пазара на имоти в Германия продължават да се влошават през август, сочи последното месечно проучване на консултантската компания King Sturge сред 1000 експерти от сектора, цитирано от PropertyEU.

Индексът за пазара на имоти на компанията - Real Estate Economy Index, който измерва текущия бизнес климат и очакванията в страната, падна до ново дъно от 158,8 пункта през август от 169,2 през юли и 176,4 пункта през юни.

Индексът за инвестиционния климат пък, който измерва склонността на компаниите да инвестират, пада до 57,9 пункта през август от 69,2 пункта през юли, а този, който следи пазара на наеми, потъна под прага от 100 пункта за първи път и се понижи с 13,5% до 98,1 пункта през август.

От отделен анализ на компанията става ясно, че пазарът в Чехия пък постига по-добри резултати от средните за ЕС. Макар активността при сделките да се забавя през първата половина на 2008 г., общата картина остава стабилна, смятат анализаторите.

Предлагането на съвременни офис площи в Прага и други по-големи градове в страната е нараснало „драстично“ и, въпреки че нивото на незаетост се очаква да се повиши до 8%, наемите също ще отчетат леко увеличение.

Очакванията са наемите в логистичния сектор в Чехия да паднат леко, но компанията е оптимистично настроена относно бъдещото развитие на сегмента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 28.08.08 г.
fallback