fallback

Призрачните градове на жилищната криза в Испания

Над 13 хил. апартамента са построени в испанското градче Сесеня, но по-малко от 3 хил. са продадени

09:55 | 28.08.08 г.

Подобно на ситуацията на жилищния пазар, оживлението в испанското градче Сесеня е минимално, пише BBC. Разположено на 30 км южно от Мадрид, Сесеня е било замислено като урбанизирано селище за професионалисти, които не могат да си позволят високите цени в големите градове. Признаци на живот в Сесеня, наричан още испанският призрачен град, обаче почти липсват.

Всъщност населението на този град не е изчезнало, защото просто никога не се е появявало.

Над 13 500 апартамента са били построени в тук, но по-малко от 3 хил. са били продадени. И досега броят на хората, живеещи в Сесеня, остава трицифрен.

В опит да реализират апартаментите строителните предприемачи намаляват цените. Наемите са паднали с над 400 евро за един месец, твърдят наблюдатели.

Сесеня е само един от многото подобни случаи. По протежение на южното испанско крайбрежие с ясно око се виждат белезите на презастрояването. Основната гледка на хоризонта са кранове и блокове в строеж.

Доскоро в много от туристическите общности на Коста дел Сол британци и испанци се надпреварваха за ваканционни жилища. Сега обаче много от апартаментите са празни, а строежите стоят незавършени. Строителните предприемачи са разорени, а хората, които са платили някаква част за жилищата на зелено, трудно могат да си върнат парите. Заради голямото предлагане се оказва, че голяма част от жилища трудно могат да бъдат продадени.

През последните година в Испания са построени повече жилища, отколкото във Великобритания, Франция и Германия взети заедно. Една пета от всички създадени работни позиции от 2000 г. насам са в строителната индустрия.

Още по темата: Испанско ваканционно селище се превръща в символ на кризата с имотите

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:22 | 06.09.22 г.
fallback