fallback

Разделят индустриалните зони на два класа според размерите им

Предвижда се задължително индустриалните зони да имат само един собственик

18:03 | 27.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Обсъжда се вариантът в бъдеще индустриалните зони в България да бъдат с размери 100-500 дка (от клас „В”) и над 500 дка (от клас „А”), каза за Investor.bg зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев.

Предстои въпросът за същността, статута, собствеността и функциите на индустриалните зони да бъде уреден законодателно чрез специален нормативен документ или чрез изменения и допълнения в съществуващ закон.

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) предвижда в цялата страна до 2013 г. да бъдат създадени общо 100 индустриални зони според европейските стандарти. За реализиране на тези планове разчетите са през следващите няколко години от държавния бюджет да се отделят около 100 млн. лв. годишно, като е пресметнато, че изграждането на една индустриална зона ще струва средно около 6 млн. лв.

На практика съобразените в евростандартите индустриални зони ще представляват урегулиран терен със съответната промишлена инфраструктура, включително път, вода, ток, газ, евентуално жп линия и др. В момента у нас има само една напълно изградена индустриална зона според европейските стандарти – в Русе.

Предвижда се задължително индустриалните зони да имат само един собственик, бил той държавата, общината или теренът да е частен, посочи Куюмджиев. Ако обаче индустриалната зона се изгражда от частна фирма, държавата няма да й отпуска средства, защото според регламента на ЕС това ще се тълкува като държавна помощ.

С изграждането на индустриални зони по европейски стандарти се цели да бъдат премахнати пречките за инвестиции у нас пред част от големите инвеститори, които се оплакват от неуредената собственост на терените, което бави с 1-2 години старта на строителството и съответно производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:55 | 08.09.22 г.
fallback