fallback

Искат повече „зелени“ познания от брокерите на имоти на Острова

Британците са склонни да платят средно по 3350 паунда повече за „зелен“ дом в сравнение с жилище, което не е толкова екологично

10:28 | 27.08.08 г.

Британските брокери на имоти получиха критики заради липсата на „зелени“ познания при продажбата на жилища. 56% от участниците в проучване на организацията Energy Saving Trust (EST) смятат, че брокерите на имоти не знаят достатъчно за енергийната ефективност на жилищата, въпреки че купувачите биха платили повече за такива имоти. 

От EST твърдят, че средностатистическият купувач би бил склонен да плати средно по 3350 паунда повече за „зелен“ дом в сравнение с жилище, което не е толкова екологично.

Съществува и очевиден апетит за по-ясна информация, защото две трети от хората биха желали да получат повече информация и напътствия от брокера си относно вероятните разходи за поддържане на жилището.

„Добре е, че „зеленият“ критерий се оказва толкова централен фактор при сделките с жилища. Предвид сегашната икономическа обстановка има смисъл да се търсят жилища с възможно най-ниски разходи за обитаване и поддръжка“, коментира пред aboutproperty.co.uk Джон Макгоуън от организацията, която се бори срещу промените в климата, като поощрява устойчивата употреба на енергия във Великобритания.

Проучването разкрива още, че липсата на достатъчно информация за въздействието на жилището върху околната среда може да затрудни продажбата, защото над три четвърти от анкетираните се съгласяват, че ако предлаганото жилище има „слаб“ рейтинг относно енергийната ефективност, може да се стигне до пазарене за цената.

От 1 юни при продажбата на имот във Великобритания е задължително подаването на подробен доклад за състоянието на имота (т. нар. HIP – home information pack), който включва данни и за енергийната ефективност.

Тази седмица обаче Националната асоциация на брокерите на имоти (NAEA) стартира кампания съвместно с кралския институт на лицензираните оценители (Rics) за промени в правителствената схема. Схемата, която дава достъп на купувачите до информация за енергийните показатели на имота, беше определена като „неподходяща за целта“ от асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:29 | 28.08.22 г.
fallback