fallback

Ипотечните измами в САЩ нараснаха с 42% за година

Най-много са измамните практики във Флорида, следвана от Калифорния

09:49 | 26.08.08 г.

Случаите на ипотечни измами в САЩ, за които е подаден сигнал, се увеличават с 42% за година, като най-много са случаите във Флорида, сочат данни на щатския институт Mortgage Asset Research Institute (MARI), цитирани от AP.

Имотите в т. нар. „Слънчев щат“ формират близо една четвърт от всички ипотечни измами в страната, казват от института. На второ място се нарежда Калифорния, следвана от три щата на третото място – Илинойс, Мериленд и Мичиган.

Докладът се базира на данни, получени от абонати на MARI, относно заеми, които са получени през първото тримесечие на годината и впоследствие са класифицирани като измами.

Най-често срещаната измамна практика включва подправяне на данните за доходите, професионалната кариера и за задълженията и активите.

Ипотечните измами са нанесли загуби за около 1 млрд. долара през изминалото десетилетие, сочат данни на щатската асоциация на ипотечните банкери.

Нарастването на случаите на измами се регистрира на фона на затягането на критериите за отпускане на кредити с цел да се ограничат случаите на просрочени ипотеки. Заради ипотечната криза към много банки бяха отправени критики, че предлагат ипотеки, без да изискват пълна документация.

„Затягането на условията за кредитиране само по себе си не елиминира измамите, особено на пазари като Флорида и Калифорния, които по принцип привличат много спекуланти“, коментира Мърл Шерик, вицепрезидент на MARI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:05 | 05.09.22 г.
fallback