fallback

Новите пазари за имоти в Европа покачиха стойността на активите на Immoeast

Към ръста са Полша, Румъния и България, където обаче има опасност от забавяне на търсенето

14:54 | 22.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Австрийската компания за имоти Immoeast, която развива дейност на редица пазари в Източна Европа, съобщи, че ръстът на нетната стойност на активите й е надминал прогнозирания, тъй като повишението на наемите на пазарите, на които оперира, се е „опълчило“ на застоя на повечето от по-развитите пазари в Европа, пише Ройтерс.

Цената на книжата на компанията, част от една от най-големите компании за имоти в Австрия Immofinanz – са се покачили с 1,4% до 4,46 евро по време на сутрешната сесия, след като компанията обяви, че устойчивите икономики на страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа са й помогнали да увеличи нетната стойност на активите си с 1,2% до 10,27 евро на акция.

„Immoeast развива дейност в икономически район, който е свидетел на ръст, очевидно надминаващ този в Западна Европа“, казват от компанията.

Брутните приходи от наем за финансовата 2007/2008 г. са нараснали до 220,7 млн. евро от 146,2 млн. евро, главно заради завършените нови проекти, прибавени към портфолиото на компанията на стойност 11 млрд. долара.

Идват по-трудни времена?

Според Immoeast ръстът й е устойчив, но не са неоснователни опасенията, че бумът на развиващите се икономики като Полша, Румъния и България ще отшуми, тъй като вниманието на инвеститорите е привлечено от пазари, които в последно време значително са поевтинели. Такъв е например Великобритания, където средните цени са се понижили с над 20% през последната година.

Според анализатори на Merrill Lynch ръстът на нетната стойност на активите на компанията е бил с около 4 процентни пункта по-висок от прогнозирания. Те обаче посочват, че увеличаващите се нива на доходност в региона вече засягат печалбата на компанията.

Печалбата й преди данъци се е понижила почти с 60% до 266 млн. евро в сравнение с предходната година, а печалбата преди облагане с данъци и разходи за лихви (EBIT) е спаднала до 15 млн. евро от 541,3 млн. евро година по-рано.

„Ако търсенето на пазарите в Централна и Източна Европа се забави, това ще е сигнал, че за компанията се задават много предизвикателни времена, особено предвид големия брой проекти в етап на изграждане“, казват от JPMorgan.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:36 | 22.08.08 г.
fallback