fallback

Ипотечните гиганти на САЩ продължават да потъват

Акциите на Fannie Mae се срутиха с 27 на сто вчера, тези на Freddie Mac паднаха с 22 на сто

09:58 | 21.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Проблемите пред двата колоса на американската ипотечна система – Fannie Mae и Freddie Mac, продължават да се задълбочават, което прави бъдещето им все по неясно. По време на вчерашната сесия новите разпродажби на книжата на двете компании се срутиха до най-ниските си стойности за последните две десетилетия.

Акциите на Fannie Mae изгубиха нови 27 на сто от стойността си и поевтиняха до 4,40 долара за брой, което е невиждано ниска цена от 1988 година насам. Книжата на Freddie Mac пък паднаха с 22 на сто до 3,25 долара – най-ниското им ниво от 1990 година досега.

Поредният срив в цената на двете дружества, които заедно притежават или са гаранти по ипотеки за над 5 трлн. долара, е предизвикан от спекулациите, че правителството ще бъде принудено да се намеси и да ги спаси от фалит. Засега обаче от американското финансово министерство отричат подобни планове, съобщава ВВС.

В началото на настоящата седмица финансовият седмичник Barron's направи прогноза, че правителството ще се намеси съвсем скоро с действия, включващи придобиване на акции от двете компании, което доведе до масирани разпродажби, които продължиха и през следващите дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:28 | 03.09.22 г.
fallback