fallback

Шарената картина на родния кредитен пазар

За какви нужди теглят кредити българските потребители?

13:57 | 20.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

В условията на ипотечната криза, сковала глобалните финансови пазари и пазарите на имоти в много точки на света, на фона на изключително ограниченото кредитиране за проекти за имоти, високорискови ипотеки, отписвания на активи за милиарди долари, отнети ипотекирани жилища и мрачни прогнози, обикновените хора продължават да имат своите обикновени нужди и проблеми.

Благодарениe на бързо развиващия се кредитен пазар в България индивидуалните потребители все по-често прибягват до услугите на банките както за големи покупки и начинания, така и за финансиране на тривиални и ежедневни нужди.

Консултантите от Кредит Център споделят някои любопитни факти от работата си с клиенти и с банки, които илюстрират разнообразните приложения на банковото кредитиране, които родните потребители намират.

Сред интересните казуси са кредит от 800 лв, отпуснат на актриса пенсионер със 120 лв пенсия. Кредитът й е бил необходим за възстановяване на прекъснатото електрозахранване. От благодарност тя предложила на кредитния консултант да му подари малката си селска къща. (От компанията не уточняват дали подаръкът е бил приет.)

Други случаи са кредит в размер на 3 хил. лв. за организиране на ромска сватба, кредит на кандидат-кмет за провеждане на предизборна кампания в размер на 50 хил лв., както и кредит на ловец за покупка на джип, карабина и друго ловно оборудване в размер на 30 хил. лв.

Интерес представлява и кредит за рефинансиране на задължения на клиент с пет потребителски кредита на обща стойност 45 хил. лв., четири кредитни карти с общ лимит 12 хил. лв. и лизинг на стойност 28 хил. лв. Всички тези задължения са били рефинансирани с ипотечен кредит за лично ползване в размер на 55 хил. евро.

По данни на компанията най-бързо изтегленият ипотечен кредит е бил отпуснат за девет дни в град Бургас. Стойността е 30 хил. евро, за срок от 30 години, при месечна вноска от 206 евро. Най-бавно изтегленият ипотечен кредит е отнел 11 месеца. Той е бил отпуснат в Пловдив на стойност от 240 хил. евро за срок от 20 години и месечна вноска 2 220 евро.

Най-бързо отпуснатият потребителски кредит е бил организиран за 24 часа в град Русе на стойност 1 000 лв. за срок от 3 години, при месечна вноска 35 лв. Най-бавно изтегленият потребителски кредит е бил отпуснат за месец и половина в град Варна. Стойността е 17 хил. лв. за, срок от 7 години и месечна вноска 320 лв.

Най-малкият ипотечен кредит на физическо лице е на стойност 9 хил. лв. за закупуването на къща в Лясковец, отпуснат за срок 10 години, с месечна вноска 118 лв. Най-големият ипотечен кредит на физическо лице е на стойност 500 хил. евро за закупуване на апартамент в София. Той е бил отпуснат за срок от 25 години с месечна вноска 3500 евро.

Наскоро от Рапид Файненс съобщиха, че по-рано този месец български бизнесмен е получил ипотечен кредит на стойност 1 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:29 | 05.09.22 г.
fallback