fallback

Британската Tesco продава част от магазините си за 500 млн. паунда

Смята се, че купувачът е водещ британски фонд

09:46 | 19.08.08 г.

Британската верига Tesco е в процес на преговори за продажбата на до 12 от нейните най-големи хранителни магазини, което може да й донесе до 500 млн. паунда, съобщава Telegraph.co.uk.

Сделката, по силата на която компанията продава магазините си, но продължава да ги ползва под наем, се очаква да приключи до седмици. Смята се, че купувачът е водещ британски пенсионен фонд.

Постъпленията от продажбата се очаква да се използват за покриване на част от бързо нарастващите дългове на Tesco.

Както при предишни сделки от същия тип, най-вероятно ще бъде формирано смесено дружество с равно участие на двете компании. Според някои консултанти в областта на недвижимите имоти втората страна по сделката е вторият най-голям пенсионен фонд в страната - Universities Superannuation Scheme.

Супермаркети, като Sainsbury и Tesco, през последните години са подложени на все по-голям натиск да преструктурират портфолиото си от имотите, които притежават. Мениджърите на търговските вериги, обаче, успяват да устоят на натиска, защитавайки позицията, че собствеността над техните магазини им дава конкурентно предимство.

От друга страна структурата на сделките за съвместни дружества, които Tesco сключва, позволяват на компанията да запази гъвкавост и контрол над своето портфолио. Tesco сключи подобни сделки с инвестиционната компания British Land и пенсионния фонд на British Airways през 2007 г., набирайки повече от 1 млрд. паунда.

Рейтингът на Tesco беше понижен след като тя придоби дела на Royal Bank of Scotland от 50% в Tesco Personal Finance за 950 млн. паунда. Тази сделка е била предшествана от придобиването от Tesco на 36 хипермаркета на южнокорейската търговска верига E-Land Group за 1 млрд. паунда.

Портфолиото от имоти на Tesco е оценено на 31 млрд. паунда. На няколко международни пазара веригата притежава и търговски центрове. През 2006 г. изпълнителният директор на компанията, сър Тери Лийхи обеща да продаде до 2011 г. имоти на стойност 5 млрд. долара от портфолиото на Tesco.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:45 | 12.09.22 г.
fallback