fallback

Еколози: Държавата „подарява” на Ковачки гори за ски курорт в Рила

Замените на гори са извършени при средна цена до 5 лв./кв. м при средни пазарни цени в предвидени за застрояване територии в землището на Говедарци по около 120 лв./кв.м

14:50 | 18.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Държавната агенция по горите (ДАГ) съдейства на фирми на Христо Ковачки за изграждането на проектирания ски курорт „Искровете–Говедарци–Мальовица”, твърдят от Коалицията от 30 неправителствени организации „За да остане природа в България”, позовавайки се на данни, получени от Агенцията по вписванията и Картата на възстановената собственост от 2005 и 2008 г.

През 2007 и 2008 г. ДАГ е разпоредила създаването и предоставянето чрез замени на 3000 дка държавни горски имоти, предназначени за изграждането на ски писти, лифтове и хотелски комплекси в землището на село Говедарци и на границата на Национален парк Рила.

В този случай ДАГ няма повод да твърди, че не е знаела какви гори заменя, защото сама е разпоредила създаването на нови имоти в държавния горски фонд, които имат ясната характеристика на трасета за ски писти и лифтове, коментират от организацията.

Проектът на Курортно-туристическа локализация „Искровете–Говедарци–Мальовица” се разработва като Общ устройствен план (ОУП) от смесеното дружество „Надар 2006”, представлявано от фирмата „Ел Ем Импекс” на Христо Ковачки и Община Самоков. Средната надморска височина на курорта е 1500 м. За сравнение – швейцарските банки вече обявиха, че не финансират ски курорти толкова ниско заради промените в климата, посочват еколозите.

Фирмите, за които е установено, че са получили държавни гори в обхвата на проекта, са „Грейд 2004”, „Агросим” и „Ел Ем Импекс”. Справка в публичния регистър СИЕЛА сочи, че те са свързани с Христо Ковачки. Останалите имоти с формата на писти са заменени с неустановена до момента фирма.

Чрез замени гореспоменатите фирми са придобили съществуващите писти в курортен комплекс „Мальовица” и над с. Говедарци, включително терените под ски съоръженията на Български туристически съюз, пише още в съобщението.

В нарушение на чл. 87 от Договора за Европейския съюз българската държава е предоставила на фирмите на Христо Ковачки горски имоти без търг и при явно незачитане на конкурентите условия на европейския пазар. Тези имоти съвпадат с проектираните в общия устройствен план ски-съоръжения и застроителни ядра. Замените са извършени при средна цена до 5 лв./кв. м. Средните пазарни цени на имотите в предвидени за застрояване територии в землището на с. Говедарци вървят по около 120 лв./кв.м.

В нарушение на европейската директива за стратегическа екологична оценка и директивите за Натура 2000 чрез въпросните замени българската държава в лицето на Държавната агенция по горите е съдействала за предварителното осъществяване на общия устройствен план на ски курорта, без да е завършена процедурата по Екологична оценка и Оценка за съвместимост с Натура 2000. Недоумение будят и предвидените в Национален парк Рила трасета на отделни ски писти и лифтове, се казва в съобщението на коалицията. Строителството на нови ски съоръжения в националните паркове е забранено според Закона за защитените територии.

Голяма част от територията на проектирания ски курорт попада в тази част от защитена зона „Рила” по Директивата за птиците, която бе отхвърлената от Министерски съвет през 2007 г. В началото на юни 2008 г. Европейската комисия предприе наказателна процедура против това неправомерно решение на Министерски съвет.

За гореописаните нарушения коалицията „За да остане природа в България” е информирала Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:27 | 11.09.22 г.
fallback