fallback

Край на златната ера на чешкия пазар на дребно

В резултат на това много инвеститори разширяват дейността си към пазарите на Украйна, Русия или Румъния

13:33 | 15.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Насищането на пазара на дребно в Прага и в много други регионални градове започва да се усеща от инвеститорите в имоти, сочи анализ на консултантската компания DTZ.

„Златната ера на чешкия пазар, когато всеки проект беше успех, завърши”, пише в анализа.

В резултат на това много инвеститори започнаха да търсят начини за разширяване на дейността си в Украйна, Русия или Румъния, където търсенето на потребителски стоки тепърва расте.

„Виждаме подобна тенденция на забавяне на експанзията в Чехия и сред немалко наематели”, казва Петр Валента, експерт за сектора на търговски площи в DTZ.

„Много от тях вече изпълниха минималния брой обекти за пазара. Поради тази причина и също заради големия брой проекти, които излизат на пазара, тези фирми по-внимателно преценяват къде да отворят следващия си обект и по-скоро се фокусират върху съществуващите си обекти”, добавя той.

Търговските вериги може да очакват някои потенциални проблеми в дадени търговски центрове, главно в районите, където заплатите са по-ниски от средната за Прага.

„Това, разбира се, не означава спад в целия сектор”, отбелязва Валента. “В крайна сметка Burger King и Starbucks тепърва се установяват в Чехия, а други големи играчи като Praktiker все още ги няма.” Според него специално секторът на търговията с хранителни продукти крие голям потенциал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:04 | 30.08.22 г.
fallback