fallback

Грийнспан очаква цените на жилищата в САЩ да стигнат дъното през 2009

Бившият председател на Фед предлага да се увеличат квотите за квалифицирани имигранти, за да се засили търсенето на имоти

11:20 | 14.08.08 г.

Бившият председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан обикновено изразява мнението си с условности и сложни фрази. Ако го попитате обаче какво мисли за реакцията на правителството на проблемите пред ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac, отговорът е една дума - „Лоша“, пише Wall Street Journal.

В разговор с бизнес изданието Грийнспан казва също, че очаква цените на жилищата в САЩ да започнат да се стабилизират през първата половина на следващата година.

„Цените на жилищата в САЩ вероятно ще започнат да се стабилизират или ще докоснат дъното по някое време през първата половина на 2009“, заявява той, но предупреждава, че дори на дъното „цените биха могли да залитнат и под него през 2009 г. и след това“.

По думите му краят на движението на цените надолу е от значение не само за американците, които притежават имоти, но е и „важно условие, за да дойде краят на текущата глобална финансова криза“.

Прогнозата на Грийнспан се опира на два стълба.

Единият е предлагането за продажба на еднофамилни жилища, както новозавършени, така и съществуващи, собственост на инвеститори и кредитори. Според Грийнспан „излишното предлагане“ - грубо около 800 хил. единици над нормалното, ще намалее скоро.

Другият стълб се опира на сравнение на текущата цена на къщите (като той предпочита тримесечния национален индекс за цените на жилищата S&P Case-Shiller, защото включва данни за градските и за селските райони) с правителствената оценка на това колко струва да се наеме еднофамилно жилище.

Както и други икономисти, Грийнспан се опитва да изчисли кога е рационално да се притежава имот и кога е рационално да се продаде, да се инвестират парите другаде и да се живее под наем в подобно жилище на същото място.

В миналото Грийнспан не се оказа твърде добър в прогнозите, отбелязват от вестника. Така например той не успя да предвиди резкия спад на цените на жилищата в страната.

Грийнспан смята също, че правителството трябва да избягва данъчни или други политики, които увеличават строителството на нови жилища, защото това би отложило дългоочаквания ден на достигане на дъното.

Той предлага още и нова идея за подкрепа на жилищния пазар – да се увеличи броят на потенциалните купувачи на жилища, като се повишат квотите за квалифицирани имигранти, което макар и политически трудно, би било най-ефективната инициатива.

Единственият устойчив начин за увеличаване на търсенето на свободни жилища, е да се стимулира създаването на нови домакинства. Приемането на повече квалифицирани имигранти, които печелят достатъчно, за да си купят жилище, бе помогнало.

Грийнспан изчислява, че броят на новите домакинства в Щатите към момента се увеличава годишно с около 800 хил., от които около една трета са имигранти.

„Може би около 150 хил. от тях можем да опишем като квалифицирани. Удвояването или утрояването на техния брой значително ще ускори абсорбирането на непродадени жилища и така ще помогне за стабилизирането на цените“, казва Грийнспан.

Още по темата: 

Вижда ли се краят на кризата на жилищния пазар в САЩ?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:03 | 21.08.22 г.
fallback