fallback

Какво правят британските брокери на имоти по цял ден?

Продажбите на жилища на Острова са спаднали до рекордно ниски нива, в резултат на което множество брокери ще излязат от бизнеса, смятат експерти

16:33 | 13.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Защо брокерите на имоти не поглеждат през прозореца сутрин? Защото няма да има какво да правят следобед.

Този стар анекдот, който беше актуален по време на миналия крах на пазара на имоти във Великобритания, сега се връща отново на мода в сектора и се разпространява все повече сред агентите от уста на уста, пише Guardian. Сега те продават средно по един имот на седмица, което е най-ниското ниво на продажби от рекордите преди началото на кризата миналата година, сочат данни на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS).

Данни на RICS от вчера сочат, че средните продажби на агенциите за имоти на Острова са достигнали рекордно ниско ниво.

Ако се надникне в някои офиси на агенции може да се види, че съотношението брой служители към брой клиенти е 15:1. Коя индустрия може да поддържа такова съотношение в дългосрочен план, пита изданието?

Някои брокери пушат пред входа на офиса, а други директно са се излегнали върху бюрото си, отказали се от всякакви опити да си придават вид, че работят.

И така, какво наистина правят те?

„Ако говорим за продажби и обаждания на клиенти – на практика нищо”, коментира един брокер, спомняйки си и кризата на пазара от края на 80-те и началото на 90-те години, като добавя, че положението е много по-зле, отколкото медиите го предават.

Много брокери твърдят, че ситуацията на пазара е по-трудна в сравнение с последната криза. Тогава благодарение на високите лихвени нива брокерите са можели да оцелеят заради многобройните продажби на собственици, които са били принудени да продават имотите си, неспособни да обслужват ипотеките.

„Този път обаче хората могат да държат имота си и да чакат, тъй като лихвите са ниски”, казва друг брокер.

В интерес на истината онези от брокерите, които се занимават с отдаване под наем, имат работа, защото потенциалните купувачи на първи дом продължават да наемат.

Крис Уд, бъдещ президент на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, се надява „дарвиновият” подбор сред брокерите да доведе до по-добро обслужване.

„Когато нещата са привидно лесни (на пазара) се появяват много неопитни брокери, които мислят, че професията е лесен начин за правене на пари”, казва Уд. „Именно тези брокери ще излязат от бизнеса сега”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:50 | 06.09.22 г.
fallback