fallback

Прайм Пропърти: Цените на имотите се нормализират, избегнахме ценовия балон

Според дружеството АДСИЦ-овете у нас са подценени, като се сключват епизодични сделки при ниски обеми на търговия

12:29 | 13.08.08 г.

В сектора на недвижимите имоти у нас се наблюдава плавно нормализиране на цените без сътресения, което показва, че пазарът е избегнал ценовия балон. Това каза на пресконференция днес Тодор Стоянов, втори изпълнителен директор на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ, коментирайки опасенията, че инвестицията в АДСИЦ (акционерно дружество със специална инвестиционна цел) не е достатъчно надеждна заради очаквания срив на цените на недвижимите имоти.

Сравнително ниският темп на растеж на цените би могъл да бъде поддържан в дългосрочен план поради спецификите на българската икономика – старт от ниска база и нужда от модерни недвижими имоти, смята Стоянов.

На въпрос на Investor.bg как би се отразило върху сектора на недвижимите имоти евентуално ускоряване на спада на преките чуждестранни инвестиции в България и едно последващо намаление на кредитния рейтинг, от дружеството отговориха, че АДСИЦ-овете ще бъдат слабо засегнати заради високото качество на проектите.

По думите на Стоянов при индустриалните и логистични имоти ще се наблюдава благоприятно развитие в следващите няколко години.

Според него акциите на преобладаващата част от акционерните дружества със специална инвестиционна цел са подценени, тъй като се търгуват на нива, по-ниски от пазарните стойности на активите им. „Борсовите цени се определят на базата на сделки с епизодичен характер и ниски обеми на търговия, което не дава възможност за реална оценка на акциите на фондовете за имоти“, смята Тодор Стоянов.

От дружеството, което е първото АДСИЦ у нас, съветват потенциалните инвеститори при вземане на инвестиционно решение да отчитат и показателя нетна стойност на активите на една акция.

Някои инвеститори определят използването на банкови заеми от дружествата като негативна характеристика, коментира, от своя страна, Петър Сяров, директор връзки с инвеститорите на Прайм Пропърти. „Поскъпването на заемния капитал е незначително от гледна точка на инфлацията, освен това големите проекти трудно се финансират само със собствен капитал“, поясни той.

За първото полугодие на тази година Прайм Пропърти БГ АДСИЦ е реализирало печалба без преоценки на имотите, на стойност 4,18 млн. лв., което ще позволи разпределяне на дивиденти на акционерите за 2008 г. Печалбата е формирана, както от продажба на недвижими имоти, така и от наеми и банкови депозити.

Проектите на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ са на стойност около 180 млн. евро. Един от тях е ваканционно селище с апартаменти за продажба в с. Св. Влас в близост до Слънчев бряг. До момента са продадени около 15% от апартаментите. Строителната себестойност на обекта е на равнище, което дава възможности за продажби на конкурентни цени. Земята, върху която е изграден, е с площ 7 200 кв. м., застроената площ е 10 000 кв. м., а инвестицията в комплекса възлиза на близо 9 млн. лв. - за закупуването на терена и изграждането на обекта. Закупилите до момента апартаменти имат гарантиран 6% доход от наем за първата година.

Друг проект на дружеството е ваканционно селище на север от Лозенец, община Царево. Строителните работи ще започнат есента, като земята, върху която ще бъде построен комплексът, е с площ 40 407 кв. м. Цялата инвестиция е за около 40 млн. евро, а очакваната норма на печалба от проекта е 34 на сто. Същият ще бъде завършен през 2010 г.

Сред проектите на АДСИЦ-а е и офис сграда на ул. Пиротска, в която ще бъдат инвестирани 20 млн. евро, а очакваната норма на възвръщаемост е 25%.

Очакваното завършване на бизнес парка в гр. Пловдив е през 2011 г., като за неговото изграждане ще бъдат инвестирани 64 млн. евро при очаквана печалба от 30%.

Свързани компании:

Прайм Пропърти БГ АДСИЦ(PPBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:16 | 12.09.22 г.
fallback