fallback

Продажбите на британски жилища през юли на рекордно ниско ниво

Цените продължават да бележат понижения, макар и по-слабо от очакванията

11:56 | 12.08.08 г.

Цените на британските жилища отбелязаха леко по-слаб от очакванията спад през юли, но средните продажби на агенциите за имоти достигнаха рекордно ниско ниво, съобщи Ройтерс.

Данните на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS) сочат, че нетният баланс* за цените на жилищата се повишава през миналия месец до -83,9, коригиран спрямо сезонните колебания, от -86,9 през юни. Това е трето поредно месечно подобрение, но все пак показателно за резките понижения на цените на жилищата. Анализатори прогнозираха балансът да е -90.0.

Броят финализирани продажби от брокер на имоти през последните три месеца до юли обаче пада с 40,4% на годишна база до едва 14,4, най-слабият резултат в историята на проучването, което се води от 1978 г.

От RICS все пак смятат, че пазарът може би започва да се стабилизира, въпреки че повечето индикатори сочат влошаващи се условия на жилищния пазар.

Юли донесе най-резкия спад в цените на британските жилища от 1983 г. насам, съобщиха миналата седмица от най-големия ипотечен кредитор в страната HBOS. Одобренията за отпускане на ипотеки също са на рекордно ниско ниво.

*Балансът на RICS за цените на жилищата във Великобритания се базира на мнението на оценителите за състоянието на пазара, като се съпоставят процентите на тези, които отчитат повишение на цените и тези, които отчитат спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:42 | 04.09.22 г.
fallback