fallback

Нови 100 хил. кв. м офиси ще бъдат завършени в София до края на годината

Голяма част от новото строителство ще бъде абсорбирано от нови за пазара компании, както и от такива, които търсят по-добра локация

14:37 | 11.08.08 г.

До края на годината в София ще бъдат завършени и въведени в експлоатация нови 100 хил. кв. м офис площи, по-голямата част от които клас B, сочи проучване на Елта Консулт CBRE. През първата половина на 2008 г. офис пазарът в София достигна приблизително 808 хил. кв. м.

„Голяма част от новото строителство се очаква да бъде абсорбирано както от нови компании, установяващи се на българския пазар, така и от такива, които търсят по-добра локация при запазване на същите наемни нива. Това, от своя страна, ще доведе до стабилизиране на ценовите нива на равнища около 14-18 за кв. м”, коментира Диян Дяков, мениджър „Офис площи“ в консултантската компания.

„Поради недостатъчното предлагане и ниският дял на незаети площи наемателите ще заемат все по-важна роля в процеса на наемане. Очакванията са ни за слабо увеличаване на незаетите площи”, добавя той.

Според него офис пазарът в България следва тенденциите, характерни за пазара на офиси в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Стабилното търсене на офис площи и продължаващият икономически ръст доведоха до стабилизиране на пазара в ЦИЕ през първата половина на годината, сочи анализът. Обемът наети площи през първото шестмесечие остана висок, въпреки че продължаващото ново предлагане доведе до леко повишаване на дела на незаети площи в региона.

Въпреки това в някои пазари в ЦИЕ намаляващият процент незаети площи и продължаващото оскъдно предлагане ще доведе до покачване на наемните нива. По-нататъшното развитие на отделните офис пазари в региона ще зависи в голяма степен от обема нови обекти, които ще бъдат предложени на пазара през следващите няколко години.

Вълна от нови офис площи ще залее пазарите на ЦИЕ през следващите 1-2 години, очакват от компанията. Значителното количество ново строителство ще доведе в някои от по-малките пазари до промяна в пазарните сили, като пазарът ще бъде доминиран по-скоро от търсенето, отколкото от предлагането.

„Пазарът на офис площи в ЦИЕ се очаква да остане стабилен през 2008 г. И все пак обемът новостроящи се офис сгради би могъл да доведе до различно представяне на сектора в отделните пазари в региона. Бъдещото развитие на офис пазара в ЦИЕ зависи в голяма степен от това колко от планираните офис проекти ще бъдат реализирани през следващите няколко години”, коментира Джос Тромп, регионален мениджър проучвания в ЦИЕ в CB Richard Ellis.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:06 | 25.08.22 г.
fallback