fallback

Обемът сделки с бизнес имоти в света се свива с 41%

От Jones Lang LaSalle очакват инвестиционните обеми тази година да отчетат понижение от най-малко 35% спрямо 2007 г.

10:48 | 07.08.08 г.

Обемът на сделките с бизнес имоти в глобален мащаб намалява с 41% през първото полугодие спрямо рекордните нива, отчетени през същия период година по-рано, сочи анализ на консултантската компания Jones Lang LaSalle. 

Въпреки по-ниските обеми тенденцията към глобализация на собствеността на имоти продължава и през първата половина на годината, като трансграничната инвестиционна активност продължава да формира близо 45% от общия обем на сделките. Делът на трансграничната активност варира между различните региони, като в двете Америки се увеличава от 25% до 30%, но същевременно отбелязва спад в Азиатско-тихоокеанския регион от 46% на 34%. В Европа делът й се свива от 66% на 58%.

„Намаляването на обемите е повлияно от ситуацията на глобалния кредитен пазар. В резултат много купувачи не желаят или не са в състояние да сключват сделки на цените от миналата година, докато продавачите пък не са склонни да занижат очакванията си. Това доведе до застой, особено при големите обеми“, коментира Тони Хорел, изпълнителен директор на отдел „Капиталови пазари в Европа“ в компанията, цитиран от Property EU.

По думите му инвеститорите, които са разчитали на голям дял кредитиране и които печелиха до лятото на 2007 г., вече са излезли от пазара заради комбинацията от общото поскъпване на дълговото финансиране и срива на пазара на ценни книжа, обезпечени с ипотеки върху бизнес имоти (CMBS). Другите играчи още са активни, но са станали по-селективни, а мнозина са в процес на изчакване за евентуални бъдещи понижения на цените.

„Може да измине още една година, преди дълговите пазари да се стабилизират, а междувременно е вероятно да станем свидетели на повече продажби с намаление. Пазарите с голям ръст или някои ключови пазари вероятно ще привлекат най-много внимание от страна на купувачите“, добавя той.

По думите му инвеститорите търсят пазари с по-ниска прозрачност, но с солидна основа за ръст. Такива са Латинска Америка, особено Бразилия, Централна и Източна Европа и някои пазари в Азиатско-тихоокеанския регион като Виетнам.

От компанията очакват инвестиционните обеми тази година да отчетат понижение от най-малко 35% спрямо 2007 г. 

По данни на друга консултантска компания от сектора на имотите – Cushman&Wakefield, пазарът на бизнес имоти в Източна Европа е единственият в Европа, регистрирал напредък през първото полугодие, като обемът на сделките е нараснал със 7,2% на годишна база, а България отбелязва ръст от 23,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:23 | 24.08.22 г.
fallback