fallback

Пловдивската прокуратура сезира АСК за приватизацията на „Мебелна къща“

„Мебелна къща“ в Пловдив се намира на стратегическото Асеновградско шосе, на което вече се оформя една от новите индустриални зони край града

16:26 | 06.08.08 г.

Окръжната прокуратура в Пловдив сезира Агенцията за следприватизационен контрол (АСК) за продажбата на 100 процента от капитала на „Мебелна къща“ ЕООД. Това стана, след като прокурорите извършиха проверки на 11 разпоредителни сделки, сключени от 1 юни миналата до май тази година. Десет от сделките са осъществени чрез търг, само тази за „Мебелна къща“ е станала чрез конкурс, съобщи говорителката на прокуратурата Пенка Богданова.

Конкурсът е бил спечелен през миналата есен от две фирми - „Стоянстрой“ ЕООД на предприемача Стоян Сариев и „Инвестор“ ЕООД на Георги Георгиев. При начална цена от 2 млн. лв. Сариев е предложил да заплати за къщата с 2 500 кв. метра площ 3,2 млн. лева и да направи инвестиции от 40 млн. лева. „Инвестор“ е спечелил с предложение да плати 4,5 млн. лева и да направи инвестиции в размер, равен на покупната цена. Останалите кандидати са отпаднали поради по-ниски оферти за имота и предложения за инвестиции от 1 до 10 млн. лв.

„На практика обаче предложените инвестиции от „Стоянстрой“ се изразяват в това, че чрез апорт на недвижими имоти и дружествени дялове, се увеличава капиталът на „Мебелна къща“ ЕООД“, поясни прокурор Богданова.

Прокуратурата ще иска АСК да извърши проверка дали поетите с приватизационния договор задължения за „Мебелна къща“ са изпълнени към края на май 2008 г., когато изтича 6-месечният срок „Стоянстрой“ да направи инвестиции от 40 млн. лв. Ако тези инвестиции не са направени, АСК трябва да провери също дали е заплатена неустойка в размер на 25 на сто от предложените в притавитационния договор инвестиции.

АСК има правомощия да предприеме действия за разтрогване на договорите, когато са налице основания за това, обясниха от прокуратурата.

„Мебелна къща“ в Пловдив се намира на стратегическото Асеновградско шосе, на което вече се оформя една от новите индустриални зони край града. Преди няколко години името на Стоян Сариев нашумя много в Пловдив, когато той закупи останките от взривеното някога Марково тепе и обеща да построи там многофункционална обществена сграда. Малко след това обаче той препродаде придобития от общината общински имот изгодно на израелски инвеститори.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:58 | 02.09.22 г.
fallback