fallback

Инвестициите в хотели в света намаляват с над 75%

През първата половина на годината инвестициите в хотели възлизат на 13,9 млрд. долара, спрямо 56,7 млрд. долара година по-рано

15:17 | 31.07.08 г.

Инвестициите в хотели в световен мащаб са намалели през първата половина на годината с 43 млрд. долара в сравнение със същия период миналата година, сочат данни на консултантската компания Jones Lang LaSalle, цитирани от PropertyWeek.

През първите шест месеца на годината инвестициите в хотели в света са възлезли на 13,9 млрд. долара, което е понижение с повече от три четвърти спрямо рекордните 56,7 млрд. долара, вложени в сектора през първата половина на 2007 г.

„Въпреки че активността при сключването на сделки намалява значително спрямо историческите върхове, достигнати през последните две години, все още сме предпазливо оптимистично настроени относно бъдещето на инвестициите в хотели в средносрочен план“, казват от Jones Lang LaSalle.

Сегашният обем на инвестициите е сравним с нивото от 2004 г., когато стойността им е била 14 млрд. долара през първата половина на годината.

По региони най-голям спад – 81%, се регистрира в Северна и Южна Америка.

Следващият най-сериозен спад от 67% се отчита в Азиатско-тихоокеанския регион. На следващо място са Европа, Близкия изток и Африка, където нивото се е понижило с 59%.

От компанията смятат, че все още съществува доверие в хотелския сектор, като купувачите надминават по численост продавачите с 4:1.

Търсенето на ключови пазари като Франция, Германия и Италия остава силно, като същевременно се наблюдава увеличаване на инвестиционния интерес към развиващи се пазари като Тайланд, Виетнам, Турция и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:28 | 19.08.22 г.
fallback