fallback

Слабият жилищен пазар в Европа забавя търсенето на метали

В Германия търсенето на метали е стабилно, но няма да е достатъчно, за да компенсира слабото търсене в Испания, Италия и Великобритания

17:03 | 31.07.08 г.

Бумът на строителството в Европа, начело със страни като Испания и Великобритания, стигна точка на застой, което предизвиква забавяне в търсенето на индустриални метали, пише Ройтерс.

Обикновено търсенето на метали е по-слабо през лятото в северното полукълбо, но ситуацията на жилищния пазар допълнително го е забавила.

Кризата на жилищния пазар е ясно изразена в Испания и Италия, където традиционно потреблението на мед е било голямо, като това прави сегашното забавяне в търсенето още по-забележимо. „В Испания поръчките са намалели с 20-25%“, казват брокери.

Разрешителните за строеж на нови жилища в Испания са намалели с 57% за годината до май в сравнение с година по-рано, казват от организацията College of Architects.

Показателна е ситуацията с испанската строителна компания Martinsa Fadesa, която се превърна в най-големия случай на несъстоятелност в историята на Испания, пише изданието.

В Германия търсенето на метали е стабилно, но няма да е достатъчно, за да компенсира слабото търсене в Испания, Италия и Великобритания.

Цените на жилищата във Великобритания миналия месец са били само с 0,1 % по-високи от година по-рано, отбелязвайки десетия месец на забавяне на цените.

Брокерите прогнозират неминуем спад в потреблението на метали и през втората половина на годината.

Слабото търсене се разпространява от южните части на Европа към страни като Германия, където досега то е било силно.

Търсенето на почти всички метали се е забавило, тъй като те се влияят от еднакви фактори – строителство, инвестиции, финансови пазари, слабо търсене в САЩ.

Никеловата индустрия също е била засегната, тъй като две трети от метала се използва за направата на неръждаема стомана, която е основен елемент в жилищния сектор.

Испанският производител на стомана Acerinox отчете 62% спад в нетната си печалба за полугодието. Компанията очаква търсенето да се възстанови през септември, но за разлика от нея прогнозите на финландския производител на неръждаема стомана Outokumpu са за спад в производството през третото тримесечие в сравнение с предходното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:25 | 08.09.22 г.
fallback