fallback

Домът на всеки шести британски собственик може да е по-евтин от ипотеката

В момента собствениците, чиито задължения по ипотечни заеми са по-високи от цената на жилищата им, са поне 70 хил.

14:54 | 31.07.08 г.

Стойността на жилището на всеки шести собственик във Великобритания ще се понижи под стойността на ипотеката до края на следващата година, ако цените реализират спад от още 17%, сочи проучване, цитирано от Times.

Вече поне 70 хил. са собствениците, чиито ипотеки струват повече от стойността на техните жилища, след спад от повече от 10% в цените на жилищата от септември миналата година.

Ако цените се понижат с още 17%, броят на тези собственици може да се покачи на 1,7 млн., според рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P).

Някои анализатори предвиждат, че цените на жилищата ще се понижат с още 20% до 2010 г.

Ситуацията, при която стойността на жилището е под дължимото по ипотечните заеми е проблем пред заемателите, които искат да се местят или които се бавят с изплащането на ипотеката, тъй като те може да са принудени да продадат имота си на загуба.

Хора с рисков кредитен профил са най-чувствителни при тази ситуация, тъй като при техните ипотечни кредитни коефициентът заем/стойност на жилището е най-висок, казват от S&P.

Въпреки това дори и собственици с безупречна кредитна история също ще бъдат засегнати, като стойността на жилищата на 13% от тях също ще бъде тласната към по-ниско ниво спрямо ипотеката.

Заемателите, които купуват с цел отдаване под наем, най-често държат по-големи депозити, но от S&P смятат, че съществува критична точка, при преминаването на която много от тези заематели ще бъдат оставени с жилища, струващи по-малко от ипотеката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:40 | 08.09.22 г.
fallback