fallback

Буш подписа плана за спасяване на жилищния пазар

Законът трябва да помогне на 400 хил. собственици на жилища и на подкрепи кредиторите Fannie Mae и Freddie Mac

16:51 | 30.07.08 г.

Президентът на САЩ Джордж Буш подписа законопроекта, който има за цел да помогне на 400 хил. собственици на жилища да избегнат просрочване на ипотеките си и да подкрепи кредиторите Fannie Mae и Freddie Mac, съобщи Bloomberg.

Планира се законът да ограничи процесите за отнемане на жилища и свободното падане на цените на имотите, като осигури федерална застраховка на рефинасирани ипотеки с 30-годишен срок за хората, които срещат затруднения при изплащането на месечните вноски.

Ходът има за цел също да върне доверието във Fannie Mae и Freddie Mac, като затегне регулациите и упълномощи министерството на финансите да инжектира капитал в двата най-големи ипотечни кредитора в САЩ. Двете компании участват във финансирането на близо половината от ипотеките в Щатите на обща стойност 12 трлн. долара

Законопроектът бе приет на 26 юли от Сената и от Камарата на представителите три дни по-рано.

Законът създава и нов независим регулатор, наречен Federal Housing Finance Agency. Агенцията ще трябва да следи дали Fannie Mae и Freddie Mac спазват изискванията за минимален капитал и дали двете компании ще ограничат размера на портфолиата си.

На въпрос дали е сигурен, че парите по програмата ще се използват ефективно и без загуби за данъкоплатците секретарят по благоустройството и градското развитие на САЩ Стив Престън коментира в интервю за Bloomberg TV, че не е сигурен в това и че около една трета от хората, които ще получат помощ, все пак ще стигнат до процес за отнемане на жилището им, като се позовава на изчисления на Конгреса. По думите му „много повече ще бъдат в системно нарушение“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:40 | 30.07.08 г.
fallback