fallback

Румънският пазар на имоти може да се изправи пред криза

Асоциацията на румънските банкери е изпратила протестно писмо до централната банка заради по-високите лихвени нива и рестриции при кредитирането

11:26 | 30.07.08 г.

Кредитните рестрикциии на румънската централна банка може да доведат до криза на пазара на недвижими имоти в страната, пише Ziarul Financiar. 

Асоциацията на румънските банкери е изпратила протестно писмо до централната банка, в което се твърди, че по-високите лихвени нива и плановете за допълнителни бъдещи рестриции при отпускането на кредити на частни лица може да предизвикат срив на цените на жилища, пише вестникът, като цитира копие на писмото.

Централната банка повиши основната лихва на последните си шест съвещания, с което нивото й достигна 10% , най-високото в ЕС.

По-рано от банката казаха, че планират още рестрикции на кредитирането на частни лица, което се увеличи през юни с 63,4% на годишна база.

Инвеститори в имоти пък споделят, че „пазарът на имоти в Румъния е много странен, внезапно спря да расте“, пише друго онлайн издание в страната – HotNews.ro.

Твърдението е на Бьорн Хауге, който управлява компания, закупила 800 апартамента в Букурещ. Тя обаче не успява да ги продаде. В интервю за сайта бизнесменът споделя, че все пак не губи оптимизъм за бъдещето на пазара.

Предвид застоя на пазара компанията планира да продаде максумим 100 апартамента сега в очакване на възстановяване на растежа, за да постигне планираните печалби.

Според Хауге причините за сегашното блокиране са психологически, а не икономически. Сред факторите румънците да спрат покупките засега той посочва закъсненията при предаването на новите апартаменти и разликите в качеството между проекти със сходни цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:07 | 07.09.22 г.
fallback