fallback

Премахват незаконно изградени постройки върху частни земи в Свиленград

Нарушителите сами са се включили към електрозахранването на съседни жилищни сгради

09:33 | 30.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Община Свиленград предприе акция за премахване на 24 паянтови кирпичени постройки в района на местната болница. Те са издигнати незаконно от роми през последните десет години върху земеделска земя, която е частна собственост. Това съобщиха от пресслужбата на общинската администрация в Свиленград.

Установено е, че обектите са разположени върху главен водопровод на Свиленград, а над тях преминава електропровод с високо напрежение. Нарушителите сами са се включили към електрозахранването на съседни жилищни сгради.

В района са струпани големи количества битови отпадъци. Освен това теренът е определен за изграждане на пречиствателната станция за питейни води на Свиленград, чието строителство започва през есента, отбелязват от администрацията.

Собствениците на незаконните постройки трябва да ги премахнат до 20 август. Общината предоставя възможност на 120-те роми, които обитават района, да се преместят временно на общински парцел в квартал "Капитан Петко Войвода" в града, докато се извърши регулация на имот, подходящ за постоянното им заселване, поясняват от администрацията.

Предстои общината да кандидатства с проект пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изработване на подробен устройствен план на населено място с преобладаващо ромско население.

Средствата се отпускат от Националната програма за подобряване на жилищните условия на ромите в България, която е част от инициативата "Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г." Ръководството на Свиленград обмисля няколко варианта за терени за постоянно настаняване на ромите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:31 | 07.09.22 г.
fallback