fallback

Създават 100 индустриални зони в България до 2013 г.

В момента у нас има само една напълно изградена индустриална зона според евростандартите – в Русе

12:16 | 28.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Предвижда се в цяла България до 2013 г. да бъдат създадени 100 индустриални зони според европейските стандарти. Това каза зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев при днешното представяне на експортната стратегия на страната за периода до 2013 г.

В момента у нас има само една напълно изградена индустриална зона според евростандартите – в Русе.

За тези планове от министерството предвиждат през следващите няколко години от държавния бюджет да се отделят около 100 млн. лв. годишно, като е пресметнато, че изграждането на една индустриална зона ще струва около 6 млн. лв.

На въпрос на Investor.bg на какъв принцип ще бъдат създавани индустриалните зони, Куюмджиев каза, че тепърва предстои да се избере един от следните два начина: държавата да определи еднолично къде ще бъдат те или да бъдат изготвени критерии за създаване на зоните и общините на конкурентен принцип да се състезават за получаване на държавни средства за изграждането на обектите. При втория вариант по всяка вероятност ще бъде разрешено общините да образуват фирми с частния бизнес.

На практика индустриалната зона ще представлява урегулиран терен, който е държавна или общинска собственост, с налична инфраструктура, включително път, вода, ток, газ и др.

Беше пояснено, че към момента много от чуждите инвеститори се оплакват от неуредената собственост на терените, където смятат да развиват производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:49 | 06.09.22 г.
fallback