fallback

Пазарът на имоти в Дубай прегрява, очакват корекция

Дубай трябва да се отърве от краткосрочните инвеститори, за да се предотврати корекция на пазара

10:22 | 25.07.08 г.

Пазарът на имоти в Дубай дава признаци на прегряване заради стремежа за бърза печалба на спекуланти, които надуват цените на имотите още в процеса на строителство, смятат от Standard Chartered. 

От базираната във Великобритания банка смятат, че Дубай трябва бързо да предприеме мерки, за да се отърве от краткосрочните инвеститори, като например въведе данък печалба за имоти, които се препродават в рамките на година, след като са били купени. В противен случай пазарът рискува корекция.

„Пазарите ще се коригират. Най-добре е да се направи опит да се отнеме напрежението, преди да се стигне до това“, казва Мариос Маратефис от Standard Chartered, цитиран от бахрейнския Daily News.

„Има признаци на краткосрочна свръхактивност, която ползва заемен капитал. Подобен тип нагласа е дестабилизираща и неизбежно води до корекция“.

Миналия месец Nakheel – компанията, която строи изкуствения остров Палмата, заяви, че цените на някои жилищни единици от проекта почти са се утроили за две години.

От Colliers International пък изчислиха, че цените на имотите в Дубай са се повишили с 42% само през първите три месеца на тази година.

Бумът на пазара на имоти в Дубай почна през 2002 г., когато за първи бяха поканени чуждестранни инвеститори. Оттогава регионалният икономически ръст, подкрепен от ръста на цените на петрола, привлече голям брой инвеститори в имоти.

На правилно развитите пазари завършените имоти би трябвало да се продават с премия спрямо тези, които още се строят, заради по-малкия риск и възможността собственикът веднага да получи доходи, като ги отдаде под наем. В Дубай обаче няма „доказателства“, че готовите имоти се продават по-скъпо от тези на зелено, казват от Standard Chartered.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:27 | 19.08.22 г.
fallback