fallback

Район Средец се обяви против 80-метрова сграда на мястото на хотел Рила

Кулата би захлупила околните сгради, заяви Маргарита Гутева, кмет на района

14:43 | 24.07.08 г.

Район „Средец“ на Столична община не е съгласен на мястото на хотел „Рила“ в София да бъде издигната 80-метрова сграда, заяви по време на публична дискусия днес Маргарита Гутева, кмет на района.

Тя уточни, че проект за събаряне на хотела или такъв за изграждане на нещо на негово място все още няма. Има проект за изменение на плана за регулация и застрояване, който определя какво може да се строи на даден терен като площ и като височина. Предложението е внесено от Бългериън Хотелс Сървисиз АД.

Именно съгласно този проект се създава потенциална възможност за застрояване на сграда с височина малко над 80 метра и 22 наземни етажа. „Надземната част ще захлупи околните сгради. Аз лично не мога да си представя на това място 80-метрова кула“, заяви Гутева.

Притеснително според нея е и това, че проектът предвижда и 8 подземни нива, или около 24 метра под земята. Поради голямата дълбочина има реална опасност малката църква Св. Николай Мирликийски, която е непосредствено зад хотела, да се саморазруши, добави Гутева. Проблемни ще са и транспортните комуникации из малките улички около хотела, посочи тя.

Посочените параметри са максимумът, който инвеститорите биха могли да построят, ако предложението се приеме.

В началото на месеца собственикът на хотела - „Риел 99“, опроверга твърденията, че ще строи 22-етажна сграда и обеща сграда, не по-висока от сегашната.

Район „Средец“ вече е подал възражение срещу проекта.

Той обаче отговаря на действащите закони и 22-етажна сграда може да бъде построена, заяви главният архитект на район „Средец“ Теодор Тодоров. В случая се ползва тълкувателно писмо на Министерство на регионалното развитие и благоустройството от миналата година, което касае друг строеж и тълкува член 27 от Закона за устройство на територията, поясни той.

По думите му според тълкуването се оказва, че няма никакви ограничения в плътността и кинта в конкретния случай. Така на мястото може да се появи сграда и въобще парцел, който не се съобразява с абсолютно никакви ограничения, заложени в плана за изграждане на София.

Спирането на такъв проект може да стане по два начина: НИПК да не го съгласува или експертният съвет на Столична община да вземе решение, че такава сграда не е необходима в центъра на София.

„Ние, служителите в общините, можем да издаваме откази само на база законосъобразност, тоест в отказа трябва да се запишат конкретни текстове от закон, който е нарушен. Не можем да откажем проект, защото не го харесваме. Това нещо, да го наречем целесъобразността, в ЗУТ отпадна още преди 7 години“, коментира Тодоров.

„Очаквам небостъргач, който ще стърчи като игла. Сегашната сграда не е толкова грозна, добре се е вписала и хората я приемат“, каза Маргарита Ваклинова, директор на Национален археологически институт и музей към БАН. По думите й при подобно интензивно строителство всички стари исторически сгради получават поражения.

В рамките на дискусията беше разпространено и изявление от страна на Камарата на архитектите в България (КАБ), в което организацията се въздържа от категорично становище за или против, защото „информацията е противоречива и недостатъчна“. Според КАБ изграждането на висока сграда в центъра на София е от национално значение и затова е важно да е съобразен с експертните становища на професионални и културни институции.

Собственици на Бългериън Хотелс Сървисиз АД са регистрираната в Люксембург Интернешънъл Турист Дивелъпмънт Проджекст АД (която държи 14,9%) и Хотел Рила (с 85,1%), сочи справка в АПИС. „Риел 99“ пък е 32,5% собственост на регистрираната в Люксембург „Фърст Инвестмънт Интернешънъл“, а другият по-голям акционер е Росица Димитрова с дял от 30,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:15 | 11.09.22 г.
fallback