fallback

Спасяването на Fannie и Freddie може да струва 25 млрд. долара

Евентуалното спасяване на двете кредитни институции е необходимо за възстановяването на жилищния пазар, по думите на Хенри Полсън

15:29 | 23.07.08 г.

Планът на Министерството на финансите на САЩ за спасяване на ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac може да струва на американските данъкоплатци 25 млрд. долара, съобщи Financial Times, като цитира изчисления на Бюджетното бюро на Конгреса.

Финансовият министър Хенри Полсън заяви, че е „убеден“, че Конгресът ще довърши работата си по одобрението на плана му, за да даде разрешение на министерството да увеличи кредитната линия за Fannie и Freddie и да инвестира в дялове от тях, ако се налага.

Планът беше критикуван, че излага данъкоплатците на потенциално огромни загуби, но се счита от по-голямата част от законодателите и администрацията за необходим, за да предотврати допълнително покачване на ипотечните лихви.

„Бих предпочел да не съм в позиция да искам извънредна подкрепа за спонсорираните от правителството компании, но просто играя ръката, която ми раздадоха“, коментира Полсън. „За да се преодолее жилищната корекция, е нужно купувачите да се върнат на пазара, а купувачите се нуждаят от налично и достъпно ипотечно кредитиране”.

Според Бюджетното бюро на Конгреса има над 50% вероятност да не се наложи САЩ да се намесва, за да спасява Fannie Mae и Freddie Mac през следващите 18 месеца. Има обаче и 5% вероятност финансовото министерство да трябва да компенсира допълнителни загуби в размер на около 100 млрд. долара, ако условията на жилищния пазар се влошат. На базата на тези изчисления и други фактори бюрото е стигнало до цифрата от 25 млрд. долара.

Оценката като цяло се прие добре от законодателите. „Много хора смятаха, че ще бъде много по-висока“, коментира представител на банковия комитет на Сената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:32 | 03.09.22 г.
fallback