fallback

Луксозните имоти из гръцките острови - устойчиви на застоя на пазара

Въпреки застоя на други европейски дестинации като Испания и България, Гърция привлича все по-силен интерес

08:01 | 23.07.08 г.

Все повече заможни европейци купуват или строят луксозни имоти из гръцките острови въпреки застоя на пазарите на ваканционни имоти в горния сегмент в други европейски дестинации като Испания и България, твърдят гръцки брокери на имоти, цитирани от International Herald Tribune.

Имоти от различен тип - от луксозни нови вили до изгодни терени, привличат чуждестранните купувачи, някои от които твърдят, че инвестицията им се е удвоила или дори утроила като стойност само за няколко години.

В Гърция има около 70 хил. чуждестранни собственици на имоти и макар да няма официална статистика за сделките с жилища, сключени от чужденци, има доказателства, че броят им продължава да нараства.

Според брокери най-много купуват британци и германци. Следват французи, италианци и скандинавци. Купувачите от САЩ намаляват заради по-слабия долар спрямо еврото, но пък бързо нарастващият интерес от Русия компенсира това.

Според агентите повечето от тези купувачи плащат между 4 хил. и 10 хил. евро за кв. м нов имот в горния сегмент на пазара в зависимост от локацията. Тези цени са с около 20% повече спрямо 2005 г. и три пъти по-високи от тези за подобен клас имоти на ваканционните пазари в Турция, България и Хърватска и значително по-високи в сравнение в Испания, пише британският вестник.

Освен това цената на земята на островите и строителните разходи са много по-ниски от цената на покупка на нов имот от предприемач.

За много потенциални купувачи обаче реализирането на сделка на гръцките острови може да се окаже непосилна задача. „Мнозина се отказват заради безкрайните процедури“, обяснява брокер на имоти.

Според брокерите неадекватните закони относно сделките с имоти и недовършеният регистър на земята водят до усложнения и закъснения, като се чуват оплаквания и от страна на предприемачите, които искат да строят луксозни ваканционни комплекси.

До началото на следващата година трябва да се бъде приет нов закон за устройство на територията, който да регламентира къде може да се строи и къде не, макар че не се очаква да бъде променен минималният размер за терен, необходим за строителство – сега 4 хил. кв. м.

Между различните острови цените за нов луксозен дом варират значително. На популярните егейски острови Парос, Наксос, Родос и Крит цените са между 3 хил. и 7 хил. евро за кв. м. По-уединени дестинации като Антипарос, Патмос и Тинос имат подобни цени.

На по-космополитните Миконос и Санторини за някои имоти може и да няма горен праг на цените. На Санторини чужденците обикновено се насочват към района около т. нар. „калдера“ - голяма централна лагуна, образувана при изригване на вулкан преди 3600 години. Повечето вили с изглед към калдерата струват между 3 и 4 млн. евро.

Цените са подобни на Миконос, където нов луксозен имот с добра локация може да струва от 7 хил. до 15 хил. евро/кв. м. Островът е разделен на две зони – синя, където може да се строи и кафява, където строителството е забранено.

Наблюдава се и тенденция различните острови да привличат купувачи от различни страни. Така например на Корфу е най-голямата британска общност от всички острови – около 20 хил. британци. Пелопонеският полуостров пък привлича много германци.

Пелопонес, Крит и Парос са „под обсадата“ на строителни предприемачи, които изграждат луксозни комплекси с голф игрища и скъпи вили. Миналата година само на Парос са били построени около 400 вили. Парос е с площ от само 200 кв. км и постоянно население от около 13 хил. души.

Според властите нарастването на сделките с имоти напоследък е само началото. „Търсенето на луксозни жилища постоянно се увеличава“, казва Йоргос Суфлиас, министър на строителството и благоустройството. Суфлиас твърди, че Гърция няма да позволи презастрояване на бреговата ивица като Испания.

Димитрис Байлас, префект на Цикладските острови, държи характерът на островите да бъде запазен. „Властите трябва да предлагат стимули за реновации на съществуващите сгради, а не да разрешават строителство на всеки хълм и плаж“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:56 | 04.09.22 г.
fallback