fallback

Най-добрите места за живот в Европа - предимно в Швейцария и Германия

Цюрих, Виена и Женева са начело в топ 10 на най-добрите места за живот в Европа

10:18 | 22.07.08 г.

Цената на живот в Европа може да бъде астрономическа – например 6 долара за чаша кафе в Копенхаген. В други градове обаче цените отразяват по-реално стойността на това, което хората купуват, пише Forbes.

Франкфурт например. Финансовата столица на Германия има впечатляваща архитектура и интересна културна сцена. Градът предлага отлични болници и магазини и процъфтяваща икономика (тук се намира втората по големина фондова борса в Европа и централата на Deutsche Bank).

Заради високите цени на качествените жилища в близост до центъра и натоварения трафик обаче градът се класира на седмо място заедно с друг германски град, Мюнхен, в проучване на Mercer Consulting за качеството на живот в света през 2008, на базата на което Forbes определя 10-те най-добри места за живот в Европа.

В проучването си Mercer оценява качеството на живот от гледна точка на чужденец, който би търсил безопасен град с възможности за добро международно образование, прилично жилище в близост до центъра и всички удобства, които човек очаква да намери около дома си.

На първо място в световната и европейската класация е Цюрих. С население от едва 376 хил. в края на 2007 г. в града има над 2000 барове и ресторанти, включително и такъв с оригинални картини на Пикасо и Сезан по стените, както и забележителна гледка към Алпите. Данъците са сред най-ниските в Швейцария и няма данък наследство. Цюрих получава отлична оценка почти по всички показатели, с изключение на мрачното време и натоварения трафик. 

Второто място както в света, така и в Европа, си делят Виена и Женева.

Виена, център на културния, политически и икономически живот на Австрия, има статут на обект под закрилата на UNESCO. Градът предлага отлично образование и инфраструктура и висококачествени жилища.

Над 50% от населението на Женева имат чуждестранен паспорт, което не е изненада предвид присъствието на редица международни агенции и организации. В резултат градът развива качествени банкови услуги, частни болници и международни училища.

Общо 13 от 20-те топ града в списъка на Mercer са в Европа. Сред тях обаче няма големи градове от мащаба на Лондон, които падат надолу в класацията заради високата престъпност и липсата на жилища на достъпни цени. Париж също не влиза сред най-добрите.

Класацията се изготвя чрез индекс, като за сравнение се взима Ню Йорк със 100 точки (на 49-та позиция в световната класация).

Ето и Топ 10 на европейските градове:

1. Цюрих, Швейцария (108 точки) 2. Виена, Австрия (107,9) 2. Женева, Швейцария (107,9) 4. Дюселдорф, Германия (107,2) 5. Мюнхен, Германия (107) 5. Франкфурт, Германия (107) 7. Берн, Швейцария (106,5) 8. Копенхаген, Дания (106,2) 9. Амстердам, Холандия (105,7) 10. Брюксел, Белгия (105)

В общата класация на градовете в света София се нареди на 117-то място, като е последна сред столиците от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
fallback