fallback

Офис наемите в София се очаква да останат стабилни до края на годината

Възможен е спад, ако предстоящите да излязат на пазара площи не успеят да постигнат определено ниво на заетост

09:18 | 21.07.08 г.

Наемните нива на офис пазара в София се очаква да останат стабилни до края на годината, единодушни са консултантските компании, участвали в проучване на Investor.bg.

При определени условия обаче ще има промяна в офис наемите. Нивото на наемите е правопропорционално свързано с цената на продажба на офиси, така че ако настъпи увеличение в продажните цени на офисите, това ще доведе до увеличение в офис наемите. За 2009 г. стабилността на наемите ще зависи до голяма степен от световни фактори, като например кредитната криза, които ще въздействат на решението на международните компании дали да навлязат на местния пазар, което, от своя страна, ще се отрази на търсенето на офис площи.

За първото шестмесечие нивото на офис наемите също е относително стабилно, като на места е имало увеличения. Промяната е била в рамките на 10-12%, смятат от Явлена.

От MBL коментираха, че при офисите клас В се наблюдава увеличение от 11-11,5 до 12,5 евро на кв. м за второто тримесечие, което се дължи на увеличения брой офис площи.

За клас А наемите сега са около 16-17 евро на кв. м. В централните части средните офис наеми са се вдигнали до 19 евро на кв. м, но това не е тенденция, която ще се поддържа, защото се дължи на неадекватни за пазара офертни наеми от порядъка на 27 евро на кв. м, поради липса на предлагане, казват от MBL.

В сходни граници са и отговорите на NAI ProCon. Според тях в момента наемите за офиси клас А варират от 18-26 евро на кв. м, формирайки средна стойност на наемите от 20 евро на кв. м, като тези резки колебания се дължат на оскъдното предлагане на офис площи в центъра на града. Наемите за офиси клас В са от порядъка на 12-18 евро на кв. м и като средни наемни нива се получават 14 евро на кв.м.

За офисите в офис сградите средните наемни нива са 12-15 евро на кв. м, а за офисите в жилищните сгради – 8 и над 8 евро на кв. м, казват от Явлена.

Степента на търсенето не може да бъде районирана, защото предпочитанията на компанията зависят от спецификата на дейността й, смятат някои експерти.

От Явлена обаче казват, че централните части са по-предпочитани, тъй като се търси локация, която да е еднакво достъпна за всички служители на една компания. Най-голямо е търсенето на офиси по бул. „България“ и дестинациите с по-малко задръствания, също и по бул. „Тодор Александров“ и зоните, където преобладават офис сградите, очертаващи се като офис райони.

Най-скъпи са наемите в центъра, по бул. „България“ и в кв. „Лозенец“, като в идеалния център има наеми от 26 евро на кв. м, а в широкия център наемите са около 20 евро на кв. м, казват от NAI ProCon.

Ниски наеми в размер на 16 евро на кв. м се наблюдават в районите извън центъра, без да се открояват зони с по-резки разлики в офис наемите, уточняват от MBL.

Нивото на незаетите офис площи в София е под 4% общо за офис клас А и клас В, посочват от компанията. Промяната в това ниво до края на годината ще зависи от това как ще се отдават площите, които тепърва излизат на пазара.

От NAI ProCon за средно ниво на незаети офис площи посочват 5% с уточнението, че при всеки проект нивото на незаети площи е различно – при някои има 100% усвояване на площите, а при други има висока незаетост. Предвид излизането на пазара на нови офис площи се очаква нивото на незаети площи да се увеличи до 7% до края на годината. Проекти, които ще добавят нови офис площи към наличността на пазара, има основно по главните пътни артерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:40 | 12.09.22 г.
fallback