fallback

Почти двоен ръст на старите жилища в центъра на Пловдив за година

Ръстът за първата половина на 2008 г. не е толкова драстичен

09:34 | 18.07.08 г.

Почти двойно са нараснали средните цени на жилищата старо строителство в центъра на Пловдив за една година, сочат данни на кантората за недвижими имоти Europolis.

Ако в края на юни 2007 г. квадратният метър жилищна площ на старите монолити се е продавал за 520 евро, сега сделките се сключват на 900 евро.

Според компанията поскъпването на новото строителство е от 770 на 1000 евро. Заради стратегическото си местоположение, продажбите на апартаменти в идеалния център на Пловдив могат да се реализират и на 1 800 евро.

Ръстът на цените за първите шест месеца спрямо декември 2007 г. обаче не е толкова драстичен. Квадратният метър жилищна площ на старото строителство се е повишил със 100 евро, а на новото – със 140 евро. При старите монолитни апартаменти това се дължи на общата пазарна конюнктура, а при новите кооперации – заради поскъпването на строителните материали.

Очакванията на компанията са до края на годината цените на старите и неремонтирани апартаменти да се задържат на сегашните нива, а при новите – да има слаб растеж. Реновираните жилища, както и новопостроените в идеалния център на Пловдив, ще продължат плавно да поскъпват, сочи пазарният анализ на кантората.

Основно се търсят двустайни апартаменти, като клиентите са предимно млади семейства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:27 | 08.09.22 г.
fallback