fallback

InBev търси купувач за тематичните паркове на новата си придобивка

Според някои оценки развлекателното поделение на Anheuser-Busch може да бъде продадено за сума между 4 млрд. и 5 млрд. долара

13:26 | 16.07.08 г.

Белгийският производител на бира Inbev, който се съгласи да купи американския си конкурент Anheuser-Busch, възнамерява да продаде неосновните дейности на закупуваната компания, като най-вероятният му избор ще са парковете Busch Gardens и SeaWorld в САЩ, пише AP.

Компанията InBev SA е известна с това, че придобива нови компании и рязко съкращава разходните си, за да увеличи печалбата, коментира агенцията.

Главният изпълнителен директор на компанията Карлос Брито съобщава, че вече търси активи, които да продаде с цел спестяване годишно на 1,5 млрд. долара до 2011 г.

Но дори и да реши да се лиши от тематичните паркове, не е ясно кой ще ги купи. Затрудненията във финансовия сектор може да възпрепятстват набавянето на милиардите долари, необходими за финансиране на сделката, а и много американски оператори на тематични паркове са започнали да съкращават разходите с оглед на покачващите се цени на горивото и забавянето в икономиката.

Ако случайно някой прояви интерес, това сигурно ще е чуждестранен купувач, казва Пол Рубен, редактор за Северна Америка на списанието Park World Trade Magazine, базирано във Великобритания. По негова оценка развлекателното поделение на Anheuser-Busch може да бъде продадено за сума между 4 млрд. и 5 млрд. долара.

От InBev още не са уточнили кои части от Anheuser-Busch смятат за неосновни. Дейностите на Anheuser-Busch са многобройни, като някои от тях включват отдел за пакетиране и цехове за производство на бутилки и кенове.

Разбираем е стимулът за продажба на 10-те тематични парка, управлявани от поделението Busch Entertainment Corp, тъй като те нямат нищо общо с производството на бира и могат да бъдат реализирани на висока цена.

Възможни претенденти за парковете са базираната в Англия група Merlin Entertainment Group и испанската Parques Reunidos, казва Рубен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:10 | 12.09.22 г.
fallback