fallback

Еколози изпратиха жалба до ЕК срещу замените на гори

Замените са непазарни разпределяния на държавна собственост в ущърб на общоевропейската политика за защита на конкуренцията

12:10 | 16.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Коалицията от 30 природозащитни и неправителствени организации „За да остане природа в България” внесе в Дирекция „Конкуренция” на Европейската комисия жалба срещу замените на държавни гори, съобщиха от коалицията.

При този механизъм държавата предоставя на определени фирми държавна гора по морското крайбрежие и планинските курорти, срещу които получава разпокъсани частни гори в различни краища на страната, а впоследствие бившата държавна гора се изсича и се превръща в апетитен частен терен за строителство, се казва в съобщението.

В жалбата на коалицията се изтъква, че замените са непазарни разпределяния на държавна собственост в ущърб на общоевропейската политика за защита на конкуренцията. Замените на държавни гори представляват държавна помощ, тъй като на практика предоставят на определени лица терени на цени в пъти по-ниски от пазарните, което е ощетило държавата с милиарди евро.

Според природозащитниците този механизъм облагодетелства неправомерно определени лица в нарушение на договора между България и Европейския съюз и ощетява обществото и природата.

В жалбата на коалицията се казва, че досега държавните институции никога не са предоставяли информация кои са фирмите и частните лица, получили държавни гори, като се уточнява само площта на заменените гори.

От коалицията описват в жалбата си случаи на замени на гори в района на Несебър, Балчик, Бяла, Камчия, Обзор, Боровец, Пампорово, Смолян, Витоша, Батак и Берковица.

Замените на гори продължават и в момента и са предвидени да останат и при готвените промени в Закона за горите, предупреждават природозащитниците.

В съобщението се припомня, че в понеделник коалицията е внесла в парламента писмо, с което предлага на депутатите изменение и допълнение на Закона за горите, а именно „член 15б да се промени, както следва: (1) Забраняват се замените на гори и земи от горския фонд - държавна и общинска собственост; (2) Забранява се промяна на предназначението на вече заменени гори и земи от горския фонд за период от 20 години”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 05.09.22 г.
fallback