fallback

Довършват проекта за музей на София в Централната баня с 9 млн. лв.

Довършителните работи трябва да завършат до 3 април 2009 г.

11:56 | 16.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Столичният общински приватизационен фонд (СОПФ) да отпусне 9 млн. лв. за довършителните работи на обект „Адаптация на Централна баня за музей на град София“, предложиха заместник-кметът Минко Герджиков и председателят на СОПФ Орлин Алексиев.

Според внесената докладна записка довършителните работи трябва да завършат до 3 април 2009 г., когато се навършват 130 години от обявяването на София за столица на България.

Решението за даването на сградата на банята за музей на София е на Столичния общински съвет от 1998 г., а реконструкцията на обекта започва през 2004 г.

Концепцията за реконструкцията на част от Централната баня в помещения за музея на София включва западното крило - фоайе, шест експозиционни зали и хранилище, южното крило - административна част и реставрационни работилници, и подпокривното пространство - експозиционна зала с мемориален кът за създателите на сградата - архитектите Петко Момчилов и Фридрих Грюнангер.

Във вътрешните дворове на сградата ще бъдат разположени експозиционни зали и информационен център. Ще бъдат изградени два асансьора с осигурен достъп за хората с увреждания.

Столичният общински съвет има намерение да обяви конкурс за концесиониране на останалата част от банята за срок от 25 години. От бъдещия концесионер се изисква реконструкция, пристрояване и преустройство на северното крило на банята и на част от източното крило. Според проекта за концесия задължителните услуги, които трябва да предлага бъдещият концесионер, са водолечение и СПА процедури с минерална вода и ресторантьорство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:31 | 01.09.22 г.
fallback