fallback

Бумът на стоковия пазар вдигна офис наемите в Москва до рекордни нива

Москва се превърна във вторият най-скъп пазара на офис наеми в Европа

17:36 | 16.07.08 г.

Бумът на стоковия пазар в Москва оказва силно влияние върху пазара на офис площи в руската столица, благодарение на което той успя да измести Лондонското сити от второто място по нива на офис наемите в Европа.

За първи път това се случи в края на миналата година, когато според подреждане на агенцията за недвижими имоти NB Real Estate и международната мрежа от компании за имоти ONCOR International Москва се изкачи на второ място по този показател, като пред нея бе само лондонският Уест Енд. Средните наемни цени на офисите за тези две първи позиции бяха съответно 1 758,6 евро на кв. м на година (+22,7% на годишна база) и 1 025,9 евро на кв. м на година (+46,2%).

Явлението се превърна в тенденция – според последващо проучване на офис пазара към края на март.

„Спадът в наемните нива в Лондонското сити е много вероятен и това ще позволи на Москва да увеличи преднината си“, смятат от NB Real Estate. Оттам смятат, че е възможно британската столица да загуби лидерското си място заради зависимостта си от сектора на финансовите услуги, в който търсенето на офис площи е намаляло в резултат от кредитната криза.

А в Москва, докато нивото на строителство на нови офиси е било много ниско по време на икономическата криза в края на 90-те години, от началото на бума на търговията със суровини през 2002 г. местното и чуждестранното търсене на офиси се е увеличило значително. Предлагането пък не е успяло да поддържа същия темп.

Компаниите в Русия, които произвеждат стоки, реализират рекордни печалби и това е изострило конкуренцията за оскъдните А клас офис площи, което оказва натиск в посока нагоре върху наемите. „Съществува и голямо търсене от страна на компаниите за професионални и финансови услуги, които подпомагат ресурсния сектор в Русия“, казва Джилет.

Строителните предприемачи в Москва дори преобразуват предишни индустриални и изследователски съоръжения в офис площи, в опит да покрият търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:09 | 06.09.22 г.
fallback