fallback

С 12% са паднали цените на апартаментите старо строителство в Букурещ

Понижението е за второто тримесечие на годишна база, най-голям е спадът при двустайните апартаменти

11:19 | 16.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Средните цени на апартаментите старо строителство в Букурещ са се понижили с 12% през второто тримесечие на годината заради понижения интерес към такива жилища, сочи анализ, цитиран от Ziarul Financiar.

В резултат на този спад продажбата на тристаен апартамент в румънската столица сега отнема до 60 дни, пише изданието.

Най-резкият спад се наблюдава при цените на двустайните апартаменти, които са поевтинели с 13% в сравнение с първото тримесечие. В момента средната цена на такъв апартамент е 120 хил. евро в сравнение със 136 хил. евро за предходния период. Според същия анализ средната цена на студията и на тристайните апартаменти в града се е понижила с 10%. Съответно за студията тя е спаднала до 78 000 евро от 86 500 евро, а за тристайните апартаменти – до 160 хил. евро от 177 хил. евро.

Предлагането на жилища старо строителство се е увеличило с 51% в сравнение със същия период на миналата година. От друга страна обаче то е отчело спад от 34% в сравнение с първото тримесечие на годината, главно заради сезонни фактори на пазара, чийто пик е през периодите февруари – март и септември – ноември, се казва в анализа.

По данни на Colliers International средната цена на апартаментите старо строителство в Букурещ се е понижила с 4,4% през май в сравнение с април.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:13 | 03.09.22 г.
fallback