fallback

Испанска строителна компания с проект в София потърси защита от фалит

Martinsa-Fadesa не е успяла да получи заем, необходим за рефинансиране на задължения

11:53 | 15.07.08 г.

Испанската Martinsa-Fadesa SA стана първата публична строителна компания в страната, която търси защита от кредиторите си след края на десетгодишния бум на пазара на недвижими имоти миналата година, съобщи Bloomberg.

От Martinsa са потърсили защита от фалит, след като не са успели да си осигурят заем, необходим за рефинансиране на дълг. Пазарната стойност на компанията е 680 млн. евро, по-малко от половината от върха, постигнат през март.

Забавянето в продажбите на жилища в Испания в съчетание с увеличаващи се разходи по кредитите затрудняват изплащането на заемите от страна на компаниите за недвижими имоти. 65 строителни предприемачи и брокери на недвижими имоти, базирани в Испания, са потърсили защита от фалит тази година, сочат данни на испанския кредитен застраховател Credito y Caucion.

Това решение е било взето заради сериозни затруднения с паричните наличности, предизвикани от неуспеха при получаване на заем в размер на 150 млн. евро, който да осигури ликвидност и компанията да продължи нормалния ход на своите проекти, съобщават от компанията.

Вчера акциите на компанията бяха спрени от търговия в Мадрид.

Компанията ползва дългово финансиране в размер на 5,2 млрд. евро. Активите й, които включват жилища, ваканционни курорти, голф игрища и търговски центрове, са оценени на 9,7 млрд. евро в сравнение с 13 млрд. през юни миналата година.

Martinsa-Fadesa е резултат от придобиването на Fadesa Inmobiliaria SA от Grupo Martinsa миналата година на стойност 4 млрд. евро. Председателят Фернандо Мартин е най-големият акционер, с дял от 60%.

Martinsa-Fadesa оперира и в България чрез дъщерното си дружество Фадеса България ЕООД. Първият й проект на местния пазар е жилищният комплекс Модера Резиденс в столичния квартал Витоша, свързан с инвестиция от 30 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:26 | 13.09.22 г.
fallback