fallback

Противоречиви прогнози за пазара на жилищни наеми в София до края на 2008

Според някои брокери наемите бележат ръст след ръст, според други са в застой; цитират се високи офертни цени, не е ясно развитието на пазара занапред

09:39 | 15.07.08 г.

От началото на годината до месец юни жилищните наеми в София са поскъпнали, сочат преобладаващата част от мненията на брокери, потърсени за коментар от Investor.bg. Те обаче не са единни в прогнозите си за движението на цените до края на годината, като някои очакват ръстът на продължи, но според други няма да има промяна в нивата на наемите.

Очакванията на представители от компанията за недвижими имоти Orange-Estates са за увеличения от 10-20% в наемите до края на годината „след ръст от 20-30% за първите шест месеца според тях“. Спрямо миналата година наемите в квартали като Лозенец, Студентски град, Витоша обаче са се увеличили с около 40%, коментираха от компанията.

Според обобщени данни на Форос за първото шестмесечие наемите са се покачили с 18,98%.

От Мирела пък не забелязват значителни изменения в наемите от началото на годината досега, а в сравнение с миналата година те цитират увеличение от максимум 10-15%. Същата агенция не прогнозира и промяна през втората половина на годината. Според тях наемите са в период на застой, за разлика от търговските и офис имотите, които се отчита ръст в сравнение с миналата година.

Вследствие на по-високите изисквания на наемателите качеството на предлаганите имоти ще продължи да се подобрява, коментираха пък от компанията за недвижими имоти Форос. Средното увеличение на наемите в по-големите градове според тях ще бъде 10-15%. Търсенето на имоти в сегмента ще се запази стабилно. Това, с което се характеризира пазарът на наеми в столицата, е, че за разлика от другите по-големи градове на страната, тук няма сезонност. Търсенето е с непрекъснат темп, отбелязват от Форос.

За изминалите шест месеца най-много са поскъпнали маломерните апартаменти в престижните райони на столицата и тези с най-интензивно строителство като Люлин, Лозенец, Младост, Оборище и Дианабад, уточняват от Форос.

Търсенето на апартаменти под наем е най-голямо в Студентски град и районите около университетите, Лозенец и южните райони, смятат от Orange-Estates. Според Форос пък най-голям интерес има към централните райони на София, където са близо 30 на сто от оферираните жилища под наем. На второ място се нарежда Лозенец, а на трето – кв. Изток. Сериозна позиция заема Младост. Причината е интензивното строителство и разширяването на Бизнес Парк София, чийто служители търсят среден клас имоти на цена между 250 и 400 евро на месец. Друг предпочитан район е Манастирски ливади, допълват от Форос.

По наблюдения на Orange-Estates най-скъпи квартали са Витоша, Лозенец, Център, Манастирски ливади, където наемите варират между 11-15 евро на кв. м, а най-ниски са тези в крайните западни и северни квартали. Като най-скъпи квартали по отношение на наемите от Мирела посочват също Лозенец, Иван Вазов и района около Руски паметник, където средните оферти за наеми за най-търсените жилища (тристайните) е около 700-800 евро, а за четиристайните – около 1200 евро. Не е ясно обаче дали тези жилища въобще успяват да намират наематели при тези цени. От кварталите, в които Мирела оперира, най-евтини са Дружба, Младост, Зона Б-5 и Б-12, където исканите наеми за двустаен апартамент са около 300 евро.

Традиционно престижните райони като Оборище, Лозенец, Изток и Иван Вазов „държат” по-високи наемни нива, коментират от Форос. Средната офертна наемна цена за двустайните апартаменти е 450 евро на месец, а за тристайни и многостайните тя започва от 600 евро на месец и достига до 1000-1200 евро (за Лозенец и Иван Вазов). Най-евтини са отдалечените от центъра квартали като Дружба, Обеля и Люлин. Там исканите цени на жилищата са около 150 евро – за двустайните и 180-200 евро за тристайни и многостайни апартаменти. Търсенето на апартаменти в отдалечените квартали на София е по-слабо, въпреки по-ниските наемни цени, казват от Форос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:39 | 15.07.08 г.
fallback