fallback

Пазарът на имоти в Силициевата долина силен въпреки глобалната криза

Бумът в технологичния сектор поддържа търсенето на пазара на имоти в Силициевата долина, където стандартът на живот е един от най-високите в САЩ

13:17 | 10.07.08 г.

Малкото къщи, видими от главния път в калифорнийските окръзи Сан Матео и Санта Клара, където живеят едни от най-влиятелните хора в Силициева долина, говорят колко много техните обитатели ценят своето уединение.

Жителите на Силициевата долина също не са почитатели на голямата публичност що се отнася до продажбата на именията им и се опитват да останат незабелязани, пише BusinessWeek.

Най-скъпите имоти в столицата на технологиите в Америка често биват продавани без помощта на многобройните услуги на агенции за недвижими имоти.

Но много от имотите сами по себе си са забележителни. Например имението с площ 93 хил. кв. м в Удсайд на изпълнителния директор на Oracle Лари Елисън, което е купил през 1995 г. за 12 млн. долара, след което е похарчил над 200 млн. долара, за да го превърне в японски дворец в стил, характерен за 16-ти век. Силициевата долина изобилства от подобни просторни имения.

За разлика от останалите пазари в Калифорния, засегнати от масови отнемания поради необслужени ипотечни кредити, пазарът в Силициевата долина, част от скъпия район на залива на Сан Франциско, остава относително силен и е бил поддържан от увеличаването на работните позиции в технологичния сектор, където се плащат и едни от най-високите заплати в САЩ. Проблемите, свързани с кредитната криза, парализирали други части на Калифорния, са ограничени до някои части на Сан Хосе и покрайнините на Силициевата долина. Пазарите в градовете с най-добрите училища като Пало Алто, Уудсайд, Лос Алтос Хилс и Купертино също се оказват доста устойчиви.

А луксозните жилища, имоти чиято обявена стойност надхвърля 3,5 млн. долара, може да се окажат най-неуязвими, защото купувачите, които могат да си позволят тези цени, не се интересуват от колебанията в лихвените проценти или от кредитната криза, пише изданието. Това обаче може да се промени, ако фондовият пазар продължи да отслабва и се стигне до национална рецесия.

Проучване на BusinessWeek върху най-скъпите обявени за продажба имоти в Силициевата долина включва 14 позиции, които варират от имот за 10,75 млн. долара в Уудсайд до имение на стойност 45 млн. долара в Лос Алтос Хилс.

Средната цена на жилищата в топ локациите в Силициевата долина се е променила с „плюс-минус 5%“ в сравнение с миналата година, казва Кенет Роузън от Калифорнийския университет - Бъркли.

Наемите на апартаментите пък са се увеличили с 5-10% през първото тримесечие на годишна база, казва Роузън. Секторът на технологиите просперира и това се отразява благоприятно на пазара, смята той.

Руините от жилища, разрушени с цел да бъдат изградени луксозни имения (популярна практика в цялата страна по време на жилищния бум), са очевиден показател за активния пазар в Силициевата долина. Тук плановете за нови строежи не са се повлияли от общия спад на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 12.09.22 г.
fallback