fallback

97% от инвестициите в търговски центрове у нас са чуждестранни

Пaзарът в ЦИЕ е представлявал около 20% от инвестиционния пазар на търговски центрове в Европа, който през 2007 възлиза на 27 млрд. евро

10:35 | 09.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Делът на чуждестранните инвестиции на инвестиционния пазар на търговски центрове в България е около 97%. Това сочи доклад на консултантската компания King Sturge.

Този дял е подобен и в Русия, в сравнение с 90% средно за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), се посочва в доклада. За Унгария, Румъния и Словакия той е 100%.

Пазарът в ЦИЕ е представлявал около 20% от инвестиционния пазар на търговски центрове в Европа, който през 2007 г. е бил на стойност 26,5 млрд. евро, се посочва в доклада.

Полша е четвъртият по големина инвестиционен пазар на стойност 1,6 млрд. евро през 2007 г. Преди нея са само Великобритания, Германия и Италия.

Сегментът на търговски имоти у нас се развива изключително динамично през последните няколко години.

В София и по-големите градове вече бяха отворени първите схеми от модерен тип, осъществени главно от чуждестранни инвеститори. Някои, макар и малко на брой, от тези първи проекти, бяха реализирани от български инвеститори, но след това бяха продадени на чуждестранни играчи. Такива са случаите със софийския City Center Sofia, който бе придобит от инвестиционния фонд Equest Balkan Properties, както и Central Mall във Велико Търново, купен от фонда European Convergence Property Company (ECPC).

Впоследствие от ECPC, на свой ред, обявиха намерение да продадат мола в Търново, а по-късно от Equest също съобщиха планове за продажбата на този в София.

В момента във всички по-големи градове има обявени редица проекти за изграждане на модерни търговски центрове като за София те са над 15, а за Варна близо 10. Почти всички от тях се реализират от чуждестранни инвеститори.

По прогноза на консултантската компания Colliers тази година към наличността на пазара се очаква да бъдат добавени 100 000 кв. м търговски площи, сред които и първите молове в Бургас и Стара Загора. За 2009 г. само в София се очакват да бъдат завършени търговски центрове с площ 154 хил. кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:20 | 22.08.22 г.
fallback