fallback

Офис пазарите в Париж и Лондон устояват на забавянето в банковия сектор

Усвояването на площи от банковия сектор е представлявало повече от 10% от общата абсорбция на офиси в Европа през първото тримесечие на 2008 г.

08:57 | 09.07.08 г.

Пазарите в Париж и Лондон са отчели ръст в усвояването на офис площи през първото тримесечие на годината, като главен наемател е бил банковият сектор, за разлика от останалите райони в Европа, където усвояването на офис площи се е понижило с 6% в сравнение с последното тримесечие на 2007 г. заради продължаването на кредитната криза. Това сочи проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield (C&W).

През първото тримесечие от банковия сектор са били осъществени сделки за около 222 хил кв. м в 15-те най-големи банкови пазара в Европа. Усвояването на площи от банковия сектор е представлявало повече от 10% от общата абсорбция на офиси през първото тримесечие, смятат от C&W.

Най-активен през първото тримесечие е пазарът в района на Париж, където са били усвоени 85 хил кв. м офис площи в сравнение с 53 хил. кв. м през последното тримесечие на 2007 г. На второ място е Франкфурт с 35 хил. кв. м усвоени площи, следван от Лондонското Сити и Докландс, където усвояването се е увеличило до 25 хил. кв. м от 3 500 кв. м през последното тримесечие на 2007 г. Пазарът на Париж е регистрирал и най-голямата сделка за периода с отдаването под наем на 60 хил. кв. м площи на банката Le Credit Lyonnais в едно от южните предградия на Париж.

Абсорбцията на площи продължава да намалява през първото тримесечие на годината със забавянето на банковата активност, коментират от C&W.

По-голямата част от тази абсорбция се дължи на малко на брой големи сделки, стартирани преди началото на икономическата несигурност. Обнадеждаващо е, че те все пак са били завършени въпреки опасенията, че може да бъдат възпрепятствани от кредитната криза, казват от компанията.

В сравнение с предишни кризи банките вече използват пространството ефективно, преоценявайки своето търсене след финансовата криза в Азия в края на 90-те и дотком кризата през 2001-2002 г., което означава, че е малко вероятно да има голям обем преотдадени под наем площи, които да излязат на пазара в краткосрочен план, казва президентът на C&W за Франция Денис Самюел-Лажьонес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:53 | 02.09.22 г.
fallback