fallback

Над 50% спад на инвестициите в бизнес имоти в Германия за полугодието

Търговските имоти са били най-предпочитаната инвестиционна категория през първата половина на годината в сравнение с офисите година по-рано

12:20 | 08.07.08 г.

Инвестиционни сделки с бизнес имоти за около 13 млрд. са били осъществени през първата половина на годината в Германия, което е спад от 53% в сравнение със същия период на миналата година, сочат данни на консултантската компания Atisreal.

Сделките за придобиване на цяло портфолио са съответствали на около 5,8 млрд. евро, или 45% от общия обем на продажбите, което е спад от 64% в сравнение в сравнение със същия период на минaлата година. Делът на сделките с единични активи също се е свил, спадайки с 46% на годишна база.

„Продължаващото сътресение на финансовите пазари ясно се усеща и на инвестиционните пазари в Германия“, казва Пьотр Бенковски, оглавяваш Atisreal Германия.

„Все още има силен интерес от страна на германски и чуждестранни инвеститори към германските имоти, но финансовите условия действат като спирачка върху сделките.“

Докато през първата половина на 2007 г. офисите са били най-предпочитаната категория за инвестиции, през първите шест месеца на 2008 г. търговските имоти са водещи, представляващи 39% от общия обем на сделките в сравнение с дела на офисите в размер на 31%. Промяната се дължи главно на продажбата на портфолиото на холдинговата група Arcandor на стойност 2 млрд. евро, която „изкривява“ цялостната ситуация, сочи докладът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:02 | 08.09.22 г.
fallback