fallback

Румънският строителен сектор ускорява темповете на развитие

Увеличаващите се чуждестранни инвестиции в страната след проемането й в ЕС са допринесли за ръст от 37% в строителството на бизнес имоти през май

13:43 | 04.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Строителният сектор в Румъния, най-бързо развиващият се в ЕС през април, ускори темповете си още повече през май, пише Bloomberg.

Главните фактори за това са изразеният интерес на инвеститорите към проекти за изграждане на офис и търговски проекти и търсенето на жилища с покачването на покупателната способност на населението.

Стойността на строителните работи през май се е покачила с 34 на сто на годишна база в сравнение с ръст от 31 на сто през април, сочат данни на Националния статистически институт. Пазарът е отбелязал ръст от 10,5% през май.

Увеличаващите се чуждестранни инвестиции в страната след приемането й в ЕС са допринесли за ръст от 37% в строителството на бизнес имоти през месеца.

Жилищното строителство се е увеличило с 36 на сто през май заради нарасналата покупателна способност и лесния достъп до кредитиране. През април нетната заплата в Румъния е нараснала с 35%, а задлъжнялостта на домакинствата – с 61 на сто, сочат данни на румънската Централна банка.

Благодарение на активността в строителния сектор през първото тримесечие икономиката е отчела ръст от 8,2 на сто, вторият по големина в ЕС след Словакия. Строителството е представлявало 1,5 процентни пункта от ръста.

По данни на Eurostat Румъния е отчела втория по големина ръст в строителния сектор през април. Строителството в ЕС е регистрирало спад от 0,3 на сто през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:34 | 30.08.22 г.
fallback