fallback

България сред най-обсъжданите от руските медии пазари на имоти в света

Заедно със САЩ, Испания, ОАЕ и Китай страната ни привлича силно медийно внимание

11:48 | 04.07.08 г.

Интересът към даден пазар може да се измери посредством различни методи. Един от тях е да се провери кои страни предизвикат най-силен интерес от страна на журналистите, пишещи по дадената тема. Руското издание Prian.ru анализира някои богати на събития пазари на недвижими имоти, които тази година привлякоха вниманието на специализираните в сектора средства за масова информация в Русия.

Съединени американски щати (САЩ) Защо: Кредитната криза удари американския пазар на имоти още миналата година, но отгласът от нея се чува и до днес. След кризата с ипотеките дойде спадът в строителството.

Основни теми: По-голямата част от заглавията в пресата са за рекордно ниските цени в страната. Популярна тема е „светлина в края на тунела“. Анализаторите се надпреварват да прогнозират кога ще дойде краят на кризата. В темата за имотите се прокрадват и тревожни новини за бушуващите в страната урагани, които нанасят разрушения на имотите.

Прогноза: Цените на щатските имоти до края на годината няма да растат, защото предлагането изпреварва в пъти търсенето. И за това ще се пише, както и за ураганите.

Испания Защо: Един от най-важните европейски пазари на имоти, водещият курортен регион изпита сериозни проблеми на жилищния пазар. Успоредно с това всички заговориха за закон, който да забрани строителството на 100 метра от бреговата линия.

Основни теми: Средствата за масова информация обсъждат на първо място забавянето на ръста на цените и на темповете на строителство. На второ място попадат скандали, свързани със събарянето на имоти, корупция на чиновници и действията на някои недобросъвестни брокери на имоти.

Прогноза: Испанският пазар няма да се срине, макар че цените ще паднат още малко. Предвид ръста на наемните нива страната ще привлича купувачи с цел отдаване на имота под наем.

Обединени арабски емирства (ОАЕ) Защо: Тук е строителната площадка на планетата, тук водещите архитекти в света реализират най-дръзките си проекти, без да се притесняват колко ще струва. Медиите не могат да останат встрани от подобна тема.

Основни теми: Скъпи и оригинални проекти, мащабни сделки, подобрения на условията за чуждестранни инвестиции в отделни емирства (например, разрешението чужденци да придобиват земя в емирство Аджман).

Прогноза: Темите за обсъждане ще стават и повече, защото в ОАЕ има достатъчно пари за за огромно количество проекти.

Китай Защо: Затвореният и непрозрачен пазар на имоти в Китай стана интересен благодарение на две обстоятелства. Първото е невиждан ръст на цените, второто – строителството на олимпийските съоръжения.

Основни теми: Цените на имотите в Хонконг и Шанхай, правителствените мерки за забавяне на ръста на цените, свободната търговска зона на остров Хайнан и земетресението, които разкри недостатъци при строителството в страната.

Прогноза: Цените на имотите ще спрат да растат, и то скоро. След Олимпиадата медиите за имоти ще пишат за Китай по-рядко.

България Защо: Първо, това е един от най-перспективните от гледна точка на инвестиции регион в ЕС и второ, България е страна номер едно за руските купувачи на имоти, казват от Prian.

Основни теми: Ръстът на цените, нови курорти на брега на Черно море, поскъпването на електричеството и бензинът в страната.

Прогноза: От изданието очакват България да остане във фокуса на вниманието на медиите, защото обемът на предлагането на пазара на имоти и строителството все още е голям, а цените не са достигнали нивата в ЕС.

Освен тези пет страни в топ 10 влизат още Великобритания, Кипър, Австралия, Турция и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:33 | 08.09.22 г.
fallback