fallback

Застрахователи: Масовите имуществени застраховки не покриват щети от взрив

Застраховките на домашно имущество обикновено се сключват за повреди, нанесени от експлозия, причинена от вътрешността на жилището

17:38 | 03.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Обикновените видове застраховки на домашно имущество не покриват щети като тези, нанесени на жилищата на гражданите от взривовете във военния склад край София (счупени прозорци, повредени врати и покриви и др.), казаха за Investor.bg от ръководството на Застрахователно дружество „Булстрад”, уточнявайки, че коментират само собствените си полици.

Въпросът е в това, че застраховките на домашно имущество (ако въобще има такива в района на взривовете) в масовия случай се сключват за повреди, нанесени от експлозия, причинена от вътрешността на жилището, например избухване на бойлер или газова печка – а не идващ отвън взрив. Днешният случай не може да се причисли и към графата „природни бедствия”. Има обаче, макар и малко, граждани, чиито имуществени полици включват всички видове риск, включително и сутрешната експлозия. Тези видове застраховки са значително по-скъпи и се сключват главно за големи къщи и жилища.

Що се отнася до недвижимото имущество на търговски обекти и предприятия, от „Булстрад” обясниха, че повечето от тях за застраховани срещу външни застрахователни събития, причиняващи чупене на витрини на магазини, стъкла на сгради на предприятия и др. подобни, т.е. в случая те ще получат обезщетения след съответния оглед и оценка.

Помолени за коментар относно хипотези при така създалата се ситуация от кого гражданите биха могли да получат обезщетения, от застрахователното дружество обясниха, че в много страни от ЕС (без да е ясно дали така е в България) военното министерство сключва застраховка „отговорност към трети лица”, която би могла – ако е включено застрахователно събитие „взрив” – да компенсира нанесени на гражданите имуществени щети.

Още по темата:

Щетите от взривовете ще се оценяват и от местната, и от централната власт  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:51 | 08.09.22 г.
fallback