fallback

Западни строителни фирми се насочват към проекти в ЦИЕ

Регионът се нуждае 500 млрд. евро инвестиции за модернизиране на инфраструктурата, се казва в доклад на PwC

14:53 | 03.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Строителните компании от САЩ, Великобритания и Западна Европа все повече насочват поглед към Централна и Източна Европа (ЦИЕ), за да компенсират намалелия брой проекти на развитите пазари и да „диверсифицират възможностите си”, се казва в доклад на PricewaterhouseCoopers (PwC) за инфраструктурните проекти в региона.

Мащабът на нужните инвестиции в ЦИЕ и мерките, които местните правителства предприемат, за да увеличат привлекателността на тези инвестиции, са ключови фактори в привличането на международния интерес към региона.

„Не само строителните компании се обръщат към ЦИЕ за инвестиционни възможности”, казва Майкъл Клифорд от PwC. „Значителен интерес има и от страна на международни компании за управление на активи, включително и специализирани инвестиционни фондове, които се фокусират върху придобиване, инвестиции и/или управление на инфраструктурни активи.”

В резултат на недостатъчните инвестиции в страните от ЦИЕ през годините и по-специално в България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Украйна, регионът е изправен пред „инфраструктурна пропаст”.

Оценява се, че той се нуждае от вложения в размер на 500 млрд. евро за модернизиране на инфраструктурата и по-специално транспорта и водоснабдяването.

Европейското първенство по футбол през 2012 г., което ще се проведе в Полша и Украйна, предоставя изключителен стимул за инвестиции в пътища, летища, железопътни връзки, наред със стадиони и хотели.

Въпреки че значителна част от инфраструктурните нужди ще бъде покрита от еврофондове, тези източници на финансиране не са неизчерпаеми, което води до необходимостта от частни инвестиции и публично-частни партньорства (ПЧП).

Наред с нуждата от нов източник за финансиране правителствата в ЦИЕ все повече оценяват потенциалните ползи от ПЧП проекти: добавена стойност и мащаба на опита и уменията, които се привнасят чрез тях.

„Потенциалните възможности за международните строителни компании... в инфраструктурни проекти в ЦИЕ са много”, казва Клифорд. Той обяснява, че за момента кредитната криза не оказва значително влияние върху тези проекти, тъй като банките са склонни да отпускат финансиране за ПЧП проекти в региона.

Досега активността в областта на ПЧП в ЦИЕ е била ограничена, като едва десетина проекта са били осъществени, главно в транспортния сектор в Унгария. За 2008 г. обаче има над 50 проекта, които са стартирали или вече са в процес на реализация и са привлекли към региона някои от най-големите играчи в света.

Наскоро се наблюдаваше засилена активност от страна на правителствата в региона да подобрят инвестиционната рамка в областта на ПЧП и много от тях са създали съответните законодателни условия, които да регламентират концесии, ПЧП проекти и различни държавни търгове в съответствие с европейското законодателство, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:30 | 13.09.22 г.
fallback