fallback

Бумът на френския жилищен пазар към своя край

Броят на сделките в района на Париж се е понижил със 7,9% на годишна база за първото тримесечие - най-голям спад от 10 годиини

12:57 | 03.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Бумът на френския жилищен пазар, продължил цяло десетилетие, се очаква да приключи тази година. Това сочат резултатите от редица изследвания, цитиращи понижаващите се продажби, както и евентуален малък спад в цените, пише Financial Times.

Средните цени на имотите са се понижили с 0,8% през първите три месеца на годината, според Националния индекс на нотариусите, публикуван тази седмица. Той е регистрирал и рязък тримесечен спад в броя на сделките в района на Париж. Техният брой се е понижил със 7,9 на сто в сравнение със същия период на 2007 г., което е най-голямото понижение за последните 10 години.

По прогноза на HSBC средните цени на жилищата в страната ще се понижат с 4% тази година и с 6% през 2009 г. Между различните региони обаче има значителни различия в размера на пониженията. В района на Лоар цените са отбелязали спад от 6,4% през последната година, а в Лорен – 5,9%, сочат данни на Century 21.

Подобно на съседните страни средните цени във Франция са отбелязали значителен ръст през последните години, повишавайки се двойно между 2000 и 2007 г., според Националната жилищна федерация.

Активността в строителния сектор изигра и съществена роля за понижението на нивото на безработицата във Франция, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:17 | 28.08.22 г.
fallback